22.1 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski: S-au înregistrat „progrese” în ceea ce privește acordul de export de...

Zelenski: S-au înregistrat „progrese” în ceea ce privește acordul de export de cereale

Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a declarat miercuri într-un mesaj video că s-au înregistrat „progrese” în ceea ce privește acordul de export de cereale blocat de Rusia, deoarece discuțiile în patru au ajuns la o înțelegere în Turcia.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că acordul care urmează să fie semnat săptămâna viitoare include controale comune pentru verificarea transporturilor în porturi și Turcia pentru a asigura siguranța rutelor de export din Marea Neagră, potrivit Reuters.

Acest lucru a dat speranțe de încheiere a impasului care a expus milioane de oameni la riscul de foame.

Zelenski spune că sunt progrese semnificative în ceea ce privește acordul de export de cereale, un rol important având ONU și Turcia

„ Depunem într-adevăr un efort semnificativ pentru reluarea furnizării de alimente pe piaţa mondială. Şi sunt recunoscător Naţiunilor Unite şi Turciei pentru eforturile lor”, a spus Zelenski.

„ Succesul acestei povești este necesar nu numai pentru statul nostru, ci fără exagerare pentru întreaga lume. Dacă amenințarea rusă la adresa navigației în Marea Neagră poate fi înlăturată, aceasta va atenua criza alimentară globală”, a adăugat el.

Peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în silozuri în portul Odesa de la Marea Neagră și zeci de nave au rămas pe loc din cauza blocadei Rusiei, parte a ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, dar pe care Kievul și Occidentul o numesc că este un război de agresiune nejustificat.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă