6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăVideoVizita șefului AIEA în Coreea de Sud atrage proteste față de situația...

Vizita șefului AIEA în Coreea de Sud atrage proteste față de situația de la Fukushima

Vizita șefului AIEA, Rafael Grossi, în Coreea de Sud, a adus proteste față de situația de la centrala japoneză nucleară de la Fukushima, potrivit Reuters.

Sute de protestatari au ieșit sâmbătă pe străzile din Seul, în timpul unei vizite în Coreea de Sud a șefului organului de pază  al activităților nucleare, din cadrul ONU, menită să calmeze temerile legate de planul Japoniei de a evacua apă radioactivă, tratată din uzina sa de la Fukushima, lovită de tsunami acum 12 ani.

Sute de protestatari au ieșit pe străzile din Seul sâmbătă (8 iulie) față de planul Japoniei de a descărca apă radioactivă, tratată din uzina sa de la Fukushima, lovită de tsunami acum 12 ani.

Protestul vine în timpul vizitei în Coreea de Sud a șefului activității de supraveghere nucleară al ONU, care a avut ca scop calmarea temerilor.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică(AIEA), s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul sud-coreean de externe Park Jin.

Vizita șefului AIEA în Coreea Sud a stârnit proteste față de situația de la Fukushima,Seulul având o poziție clară față de cum ar trebui procedat

Park i-a spus lui Grossi că poziția consecventă a Seulului a fost că apa contaminată ar trebui verificată pentru siguranță și tratată într-un mod care respectă legislația și standardele internaționale. Asta se arată într-un comunicat al ministerului.

La începutul săptămânii, AIEA a declarat că o analiză de doi ani a arătat că planurile Japoniei pentru eliberarea apei ar avea un impact neglijabil asupra mediului.

Guvernul din Coreea de Sud a declarat că respectă raportul AIEA și că propria sa analiză a constatat că eliberarea nu va avea „un impact semnificativ” asupra apelor sale.

În ciuda acestui fapt, interzicerea produselor alimentare și fructelor de mare din regiunea Fukushima ar rămâne în vigoare.

Niciun acuzat pentru dezastrul de la Fukushima

Procurorii japonezi au decis să renunţe la orice acuzaţii de neglijenţă în cazul accidentului nuclear de la Fukushima, conform The Telegraph.

În data de 11 martie se împlinesc trei ani de la dezastrul de la Fukushima, al doilea accident nuclear ca gravitate din istorie, după accidentul de la Cernobîl din 1986. Accidentul de la Fukushima a avut loc după ce un tsunami a lovit centrala nucleară, iar sistemul de protecţie a acesteia a cedat. 300 de mii de oameni au fost evacuaţi din cauza radioactivităţii crescute. În prezent, 80 de mii dintre aceştia nu s-au întors încă la casele lor.

La momentul producerii accidentului, autorităţile nipone au fost criticate pentru reacţia lentă şi ineficientă. Mai mult, în iulie 2012 rezultatele unei anchete realizate de o comisie independentă au arătat că dezastrul de la Fukushima a fost determinat de precaritatea sistemelor de siguranţă şi de lipsa unor proceduri eficiente de control.

Comisia, înfiinţată la iniţiativa guvernului nipon, a stabilit că lipsa de pregătire pentru situaţii de urgenţă a fost cauzată de natura culturii corporatiste japoneze, a cărei valoare centrală este obedienţa faţă de superiori.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă