7.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO - Zelenski către invadatori: "Fugiți din țara noastră sau predați-vă!"

VIDEO – Zelenski către invadatori: “Fugiți din țara noastră sau predați-vă!”

Ucraina a reușit să recucerească teritorii noi, în timp ce trupele au mers mai departe spre est în zonele abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor de ocupație din regiunea Donbas.

Președintele Volodymyr Zelenski a promis că Ucraina va continua să lupte pentru a-și recâștiga teritoriul.

“Stabilizăm situația, ne menținem pozițiile în mod ferm, încât ocupanții sunt cu adevărat panicați. Am avertizat că soldații ruși din Ucraina au doar două opțiuni – să fugă de pe teritoriul nostru sau să se predea,” a spus Zelenski.

Într-o contraofensivă dramatică care a schimbat cursul războiului, forțele ucrainene au străbătut luna aceasta regiunea Harkov, punând pe fugă mii de soldați ruși și abandonându-și tancurile și muniția.

Avansul ucrainean a încetinit în ultimele zile, dar Zelenski a declarat că forțele lor se consolidează și se pregătesc pentru noi ofensive.

Ucraina a acuzat luni forțele rusești de bombardamente în apropierea centralei nucleare Pivdennoukrainsk din sud.

Zelenski a publicat imagini video ale exploziei.

Compania nucleară de stat din Ucraina a declarat că au fost avariate clădiri, dar reactoarele sale nu au fost atinse. Atacul a avariat, de asemenea, o centrală hidroelectrică din apropiere și liniile de transmisie.

De când forțele sale au fost alungate din Harkov, Rusia a tras în repetate rânduri asupra centralelor electrice, a infrastructurii de apă și a altor ținte civile, în ceea ce Ucraina spune că sunt represalii pentru înfrângerile de pe teren.

Moscova, care afirmă că se angajează într-o operațiune militară specială, neagă că vizează în mod deliberat civili.

În orașul Izium, recent recucerit, experții criminaliști au dus la îndeplinire sarcina sumbră de a exhuma cadavre dintr-o groapă comună – majoritatea dintre ele, civili.

Serhiy Bolvinov, șeful poliției de investigații din regiunea Kharkiv, a declarat că unele cadavre prezentau semne de moarte violentă.

“După cum putem vedea, cadavrele civililor și militarilor au fost îngropate fără sicriu. Din această cauză, forma cadavrelor nu este bună. Există părți descompuse. În timpul examinării preliminare, este foarte greu să stabilim întreaga listă de daune aduse cadavrelor,” a spus Bolvinov.

Zelenski a declarat că aproximativ 450 de cadavre ar fi fost îngropate în locul care se află într-o pădure de la marginea orașului.

Luni, Kremlinul a respins acuzațiile potrivit cărora forțele rusești ar fi comis crime de război în provincia ucraineană Harkov, spunând că este vorba de o “minciună”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Inna, turneu de mare amploare în America. “Abia aștept să fim pe scenă și să ne bucurăm”

Inna merge în acest an într-un super turneu care va străbate America și Canada, începând din luna aprilie, marcând astfel a patra sa incursiune...

Klaus Iohannis are șanse să devină secretar general al NATO, probabil sunt țări care îl susțin, estimează Vasile Dîncu (PSD)

Klaus Iohannis ar avea șanse să fie ales secretar general al NATO, în anul 2024, întrucât în spatele candidaturii sale, din partea României, "există...
00:01:24

VIDEO. O mamă din Gaza și-a pierdut doi copii gemeni în urma unei lovituri israeliene la Rafah

Mama palestiniană Rania Abu Anza a plâns de durere duminică (3 martie), în timp ce își ținea în brațe gemenii, născuți și uciși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă