Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că Rusia a plănuit acte de „terorism aerian” împotriva companiilor aeriene din întreaga lume, acuzând Moscova de organizarea unor acte de sabotaj și diversiune pe teritoriul Poloniei și dincolo de acesta, scrie AFP.
Tusk a făcut această afirmație în timp ce îl găzduia pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru discuții la Varșovia, cu doar câteva zile înainte de inaugurarea președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Polonia, membră a UE și NATO, a fost unul dintre cei mai fermi aliați ai Ucrainei de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Kievului în februarie 2022.
Polonia joacă un rol cheie în Europa în combaterea actelor de sabotaj și diversiune pe care Rusia le organizează, nu doar pe teritoriul polonez, a declarat Tusk presei.
Rusia a plănuit acte de terorism aerian, și nu doar împotriva Poloniei, ci și împotriva companiilor aeriene din întreaga lume, a adăugat acesta.
CITEȘTE ȘI – VIDEO. Vladimir Putin dorește să se întâlnească cu Donald Trump
În noiembrie, Lituania a efectuat arestări în cadrul unei anchete penale privind dispozitive incendiare trimise pe avioane care aveau destinații occidentale.
Conform presei poloneze și lituaniene, dispozitivele, inclusiv masaje electrice în care era implantată o substanță inflamabilă, au fost trimise din Lituania în Marea Britanie în iulie și ar putea avea legătură cu un incendiu izbucnit într-un camion în apropiere de Varșovia.
Consilierul principal pentru securitate al președintelui Lituaniei a atribuit Moscovei aceste incidente.
În octombrie, poliția britanică anti-terorism a anunțat că investighează cum un colet a luat foc într-un depozit mai devreme în acest an, după un caz similar în Germania, atribuit Rusiei.
Accelerarea aderării Ucrainei la UE
Tusk a mai promis că Polonia, care deține în prezent președinția rotativă de șase luni a Uniunii Europene, va accelera procesul de aderare al Ucrainei la blocul comunitar.
Președinția Poloniei va sparge impasul care a fost evident în ultimele luni, a declarat Tusk.
Zelenski a spus reporterilor că „cu cât Ucraina intră mai repede în UE și devine membru NATO, cu atât mai repede întreaga Europă va avea certitudinea geopolitică de care are nevoie.”
Președintele ucrainean a avut o serie de întâlniri cu susținătorii țării sale înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă.
Republicanul a promis că va pune capăt rapid conflictului după preluarea mandatului săptămâna viitoare, ceea ce a stârnit temeri în Ucraina că ar putea fi forțată să facă concesii teritoriale semnificative în schimbul păcii.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, care s-a întâlnit și el cu Zelenski miercuri, a reiterat că Ucraina trebuie să fie prezentă la masa negocierilor pentru orice eventuale discuții de pace.
Nu pot exista discuții cu privire la Ucraina, la încheierea războiului, la independența și suveranitatea Ucrainei, fără participarea Ucrainei, a declarat Duda presei.
Duda și Tusk au discutat cu Zelenski și despre soluționarea unei dispute vechi de zeci de ani privind masacrele din Volânia, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în care au fost uciși polonezi din vestul Ucrainei de astăzi.
Tusk, a cărui alianță pro-UE se confruntă cu presiuni interne din partea conservatorilor naționali înaintea alegerilor prezidențiale din mai, a fost sub presiunea acestora pentru a obține permisiunea de a exhuma victimele masacrelor.
Vineri, Tusk a salutat „o decizie privind primele exhumări ale victimelor poloneze,” dar atât Kievul, cât și Varșovia au rămas discrete în ceea ce privește detaliile acordului.
Există o problemă destul de evidentă care trebuie rezolvată, și anume nevoia familiilor poloneze de a-și îngropa cei dragi cu demnitate, a spus Tusk miercuri, alături de Zelenski, adăugând că cele două părți „se înțeleg în această privință.”
Niciuna dintre părți nu a precizat ce acțiuni concrete au fost întreprinse.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!