20.1 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeInternaționalVIDEO: Vânzările de mașini electrice în Norvegia au atins un nivel record,...

VIDEO: Vânzările de mașini electrice în Norvegia au atins un nivel record, dar noile taxe ar putea să pună probleme

În timp ce aproape patru din cinci mașini noi vândute în Norvegia în 2022 au fost electrice, unii producători din industrie își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că vânzările ar putea să scadă, deoarece statul vrea să adopte taxe noi.

Vânzările de vehicule electrice în Norvegia au reprezentat aproape patru din cinci mașini noi vândute în țară anul trecut.

Acest lucru este conform datelor de înmatriculare, care au arătat că Norvegia – cu cei 5,5 milioane de locuitori ai săi – a obținut cea mai mare proporție de vehicule electrice din lume, ceea ce o face un teren de probă pentru producătorii auto care lansează astfel de modele.

Vânzările au fost conduse de Tesla a lui Elon Musk, care a vândut mai multe mașini în Norvegia decât orice altă marcă, pentru al doilea an consecutiv.

Dar unii producători din industria auto spun că noile taxe din Norvegia ar putea zădărnici obiectivul țării de a deveni prima care să pună capăt vânzărilor de vehicule alimentate cu combustibili fosili până în 2025.

Până acum, Norvegia a scutit vehiculele electrice de la taxele impuse celor cu motoare cu combustie internă.

Dar, deși subvențiile au ajutat la reducerea emisiilor, ministerul de finanțe a declarat că acestea au costat statul aproximativ 4 miliarde de dolari în venituri pierdute în 2022.

Guvernul încearcă acum să limiteze beneficiile pentru vehiculele de lux și să introducă o nouă taxă auto bazată pe greutate.

Thor Egil Braadland, de la Federația Norvegiană a Automobilului, a declarat că acest lucru îl îngrijorează.

“Guvernul începe acum să mărească taxele pentru vehiculele electrice și ne temem că va reduce vânzarea de vehicule electrice”.

Guvernul și-a apărat politica privind vehiculele electrice, Johan Vasara, secretar de stat în cadrul Ministerului norvegian al Transporturilor, afirmând că, deoarece vehiculele electrice au devenit noua mașină normală pentru norvegieni, “asta înseamnă că trebuie să analizăm modul în care folosim fondurile societății”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Administratorul șef de la Romsilva, Adrian-Dănuț Apostu, pas cu pas, către ANI și Parchetul General

Chiar dacă PSD este la guvernare, tot UDMR dă ora exactă la Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva prin intermediul unui administrator...

Horoscopul zilei, sâmbătă, 23 septembrie 2023. Intrăm în zodia Balanță. Cum ne vor ajuta astrele să ne găsim echilibrul?

Horoscopul zilei ne mai spune că Luna in Capricorn va forma mai multe unghiuri puternice si o pereche de trigoane consecutive cu Mercur...

Șeful medicilor din Dolj, Tudorel Ciurea, cere „taxă de protecție” pentru sediu și…restaurant

Colegiul Medicilor Dolj a devenit, din octombrie 2020, feuda nababului medic Tudorel Ciurea. Practic, din acel moment, medicii doljeni au intrat în era...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies