15.8 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanVIDEO: Un an sub conducerea talibanilor - Ce spun afganii

VIDEO: Un an sub conducerea talibanilor – Ce spun afganii

La un an după ce talibanii au preluat puterea în Kabul, mulți afgani spun că securitatea s-a îmbunătățit în capitală. Dar munca și educația femeilor sunt încă puternic restricționate, iar sărăcia se agravează.

Afganii fac bilanțul, în timp ce talibanii împlinesc un an de când sunt la putere.

Luptătorii talibani au observat luni (15 august) mici sărbători la un an după ce au capturat capitala Kabul.

Dar guvernele străine refuză să recunoască noii conducători ai Afganistanului, iar ajutorul pentru dezvoltare pe care se baza țara a fost redus, punând o presiune uriașă asupra economiei.

O cerere cheie a comunității internaționale este ca talibanii să respecte drepturile afganilor, în special ale fetelor și femeilor, al căror acces la muncă și educație a fost limitat.

Meena Ahmadzai este studentă și spune: „Marea diferență pe care o vedem în viața noastră este că școlile pentru fete sunt interzise. Nu am învățat în ultimul an și acest lucru este greu de compensat. Dar, în ciuda tuturor acestor provocări, le cerem să ne permită să ne continuăm educația și să ne reluăm studiile anul viitor. Cealaltă schimbare pe care o văd este economia mai slabă a țării.”

Țara este mai sigură decât era atunci când islamiștii de linie dură luptau împotriva forțelor străine conduse de SUA și a aliaților lor afgani, deși o ramură locală a Statului Islamic a comis atacuri.

Elevu Abdul Mateen, spune: „În general, suntem mulțumiți de Emiratul Islamic, situația de securitate s-a îmbunătățit foarte mult, au lucrat mult în această zonă. În prezent, vedem insecuritate în puține locuri, securitatea este strictă în întreaga țară, au fost doar câteva cazuri de explozii în Kabul. Vedem unele probleme economice, dar, în general, din toate punctele de vedere, Emiratul Islamic face tot posibilul să controleze situația.”

Aceste probleme economice vor fi greu de depășit pentru talibani.

Aproximativ 25 de milioane de afgani trăiesc în prezent în sărăcie – mult peste jumătate din populație.

Talibanii doresc ca cele 9 miliarde de dolari din rezervele băncii centrale deținute în străinătate să fie returnate, dar discuțiile cu Statele Unite întâmpină obstacole.

Statele Unite cer ca un lider taliban supus sancțiunilor să renunțe mai întâi la o poziție de top în cadrul băncii.

Talibanii refuză să cedeze în fața acestor presiuni și spun că respectă drepturile tuturor afganilor în cadrul interpretării lor a legii islamice.

Până când nu va avea loc o schimbare majoră de ambele părți, este puțin probabil ca afganii să vadă sfârșitul spiralei prețurilor, al creșterii numărului de șomeri și al foametei care se va agrava odată cu venirea iernii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Alexandr Stoianoglo respinge acuzațiile conform cărora ar fi influențat de Rusia

Alexandr Stoianoglo este susţinut în turul doi al scrutinului de duminică de un partid atașat, în mod tradiţional, de Rusia Într-un interviu acordat marți pentru...

Mircea Geoană neagă acuzația Elenei Lasconi că s-ar fi văzut cu Tal Hanan, un personaj specializat în campanii de dezinformare

Elena Lasconi a publicat fotografii cu Tal Hanan, cunoscut pentru manipularea alegerilor la nivel global. După acest moment Mircea Geoană a reiterat că nu...

Româna, în topul limbilor predate la Cambridge, o premieră istorică pentru România

Limba română va fi, începând cu acest an universitar, parte din oferta educațională a Universității Cambridge din Marea Britanie Institutul Limbii Române anunță organizarea concursului...
Ultima oră
Pe aceeași temă