27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Ucraina restabilește alimentarea cu energia electrică în urma loviturilor rusești

VIDEO: Ucraina restabilește alimentarea cu energia electrică în urma loviturilor rusești

După ce au reconectat patru centrale nucleare, autoritățile ucrainene au restabilit vineri, treptat, alimentarea cu energie electrică la nivel național. Dar milioane de oameni sunt încă în beznă după cele mai devastatoare lovituri aeriene rusești din timpul războiului.

Muncitorii băgau lemne în soba din interiorul gării centrale din Kiev, unde pasagerii au încercat să se încălzească vineri.

Autoritățile ucrainene au declarat că restabilesc treptat alimentarea cu energie electrică pentru milioane de oameni, după cele mai devastatoare lovituri aeriene rusești din timpul războiului, care au oprit toate centralele nucleare din Ucraina și au provocat o pană de curent la nivel național.

Dar chiar și după reconectarea celor patru centrale nucleare ale țării, 30% din electricitate era încă întreruptă vineri seara, iar oamenii trebuiau să reducă consumul de energie.

În Vyshhorod, președintele Volodymyr Zelenski a vizitat unul dintre numeroasele centre de urgență care au fost înființate pentru a furniza căldură, apă, electricitate și comunicații mobile, spunându-le copiilor de acolo că “Victoria se apropie”.

Mai târziu, într-o alocuțiune de seară, Zelenski l-a criticat pe primarul Kievului, Vitali Klitschko, pentru că a făcut o treabă proastă în ceea ce privește amenajarea unor adăposturi similare, în timp ce temperaturile au scăzut sub zero grade.

“Din nefericire, autoritățile locale nu s-au descurcat bine în toate orașele. Există multe plângeri în Kiev. Ca să spunem lucrurilor pe nume, este nevoie de mai multă muncă. Vă rugăm să fiți atenți, locuitorii au nevoie de mai mult sprijin”, a spus el.

Comentariile au fost neobișnuite, deoarece Zelenski a încercat să cultive o imagine de unitate națională în timpul războiului și, de obicei, îi copleșește pe oficiali cu laude.

Ucraina spune că atacurile rusești menite să provoace suferință în rândul civililor reprezintă o crimă de război.

Moscova spune că atacurile asupra infrastructurii de bază sunt legitime din punct de vedere militar și că Kievul poate pune capăt suferinței poporului său dacă cedează în fața cererilor rusești.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Consiliul Concurenței dorește o liberalizare a pieței de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe de o parte, întărirea reglementării pe zona de transport alternativ, iar pe...

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...

Tribunalul București suspendă executarea sentinței din dosarul Dan Voiculescu-Institutul de Cercetări Alimentare

Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă