10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Turcia - Continuă pregătirile pentru ca primele nave să părăsească porturile...

VIDEO: Turcia – Continuă pregătirile pentru ca primele nave să părăsească porturile din Ucraina

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a inaugurat miercuri (27 iulie) un centru la Istanbul pentru a supraveghea exportul de cereale ucrainene după un acord istoric încheiat săptămâna trecută la ONU, iar primul transport este așteptat să plece din porturile de la Marea Neagră în câteva zile.

Rusia și Ucraina au semnat vineri (22 iulie) acordul, intermediat de Ankara și de Națiunile Unite, pentru redeschiderea exporturilor de cereale și îngrășăminte, blocate de război, pentru a atenua o criză alimentară internațională.

Centrul comun de coordonare (JCC) din Istanbul va supraveghea plecările din trei porturi ucrainene în care navele trebuie să ocolească minele și va efectua inspecții ale navelor care sosesc pentru a verifica dacă există arme.

Toate navele trec prin apele turcești și toate părțile vor numi reprezentanți la JCC pentru a monitoriza punerea în aplicare a planului. În total, 20 de persoane din Ucraina, Rusia, Turcia și ONU vor lucra cot la cot la centru.

Vorbind la Universitatea Națională de Apărare din cartierul Levent din centrul Istanbulului, unde se află JCC, Akar a declarat că peste 25 de milioane de tone de cereale așteaptă să fie exportate.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă