9.9 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăVideoVIDEO. Suedia pune capăt anchetei privind sabotajul Nord Stream

VIDEO. Suedia pune capăt anchetei privind sabotajul Nord Stream

Suedia a renunțat miercuri la investigația sa privind exploziile din 2022 asupra conductelor Nord Stream care transportau gaz rusesc către Germania, afirmând că nu are jurisdicție în acest caz, dar că a predat dovezile pe care le-a descoperit anchetatorilor germani.

Dacă nicio țară nu găsește dovezi concludente, misterul din spatele unuia dintre cele mai importante acte de sabotaj de infrastructură din istoria modernă ar putea rămâne nerezolvat.

Conductele de miliarde de dolari Nord Stream 1 și 2 de sub Marea Baltică au fost distruse de o serie de explozii, eliberând cantități mari de metan în aer.

Procurorii suedezi au declarat că nu a apărut nimic care să indice că Suedia sau cetățeni suedezi ar fi fost implicați în atacul care a avut loc “în apele internaționale”.

Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc – fiecare negând orice implicare sau responsabilitate.

În iulie, Germania a declarat Consiliului de Securitate al ONU că a găsit urme de explozibili submarini pe un iaht cu pânze care “ar fi putut fi folosit pentru a transporta explozibilii”, iar scafandrii instruiți ar fi putut atașa explozibilii pe conducte.

Unii oficiali occidentali susțin că nave militare rusești se aflau în zonă la momentul respectiv, dar alții spun că nu există dovezi concrete.

Miercuri, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia va urmări acum ce va face Germania pentru a investiga exploziile.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Un cunoscut club de fotbal din Italia își tranformă stadionul în parc solar

Udinese, cel mai „verde” club de fotbal din Italia şi al patrulea la nivel mondial, își continuă cursa spre atingerea obiectivului de zero emisii...

Ministerul Finanțelor lucrează la o nouă reformă fiscală. Când ar putea fi adoptată

Ministerul Finanţelor lucrează la diferite scenarii ale reformei fiscale cerute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar adoptarea ei ar trebui să aibă...

Piedone împarte apa caldă a lui Nicușor: Apă caldă la borcan!

Cristian Popescu Piedone, candidatul la funcția de primar al Capitalei, a lansat o campanie neobișnuită împotriva actualului primar, Nicușor Dan, distribuind personal apa...
Ultima oră
Pe aceeași temă