1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăVideoVIDEO: SUA invită Rusia să respecte pactul nuclear

VIDEO: SUA invită Rusia să respecte pactul nuclear

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat vineri, 2 iunie, că Statele Unite nu cred că trebuie să mărească dimensiunea propriului arsenal nuclear pentru a descuraja forțele combinate ale Rusiei, Chinei și ale altor rivali.

Sullivan: „Statele Unite nu au nevoie să își mărească forțele nucleare pentru a depăși numărul total combinat al concurenților noștri pentru a-i descuraja cu succes.”

Sullivan a declarat unui grup de susținere a controlului armamentului că Washingtonul nu are nevoie să acumuleze mai multe focoase atomice pentru a-și descuraja inamicii, declarație care a servit drept ofertă pentru Rusia.

Statele Unite vor respecta limitele de arme nucleare stabilite de un tratat care va expira în 2026, atâta timp cât Rusia va face același lucru.

„Nu este în interesul niciuneia dintre țările noastre să se lanseze într-o competiție pe termen nelimitat în materie de forțe strategice și suntem pregătiți să respectăm limitele centrale atâta timp cât Rusia face acest lucru.

Și, mai degrabă decât să aștepte să rezolve toate diferendele noastre bilaterale, Statele Unite sunt pregătite să invită Rusia să respecte acest pact și după 2026.”

În februarie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova a suspendat participarea la un tratat nuclear, numit New START, ultimul pact rămas care limitează armele nucleare strategice ale SUA și Rusiei.

La acea vreme, Putin a cerut Washingtonului să pună capăt sprijinului acordat Ucrainei în lupta împotriva invaziei rusești și să aducă Franța și Marea Britanie în discuțiile privind controlul armelor.

Guvernul american a răspuns declarând demersul lui Putin „iresponsabil și ilegal”.

Semnat în 2010 și care urmează să expire în februarie 2026, Noul START a limitat numărul de focoase nucleare strategice pe care părțile le pot desfășura și limitează numărul de rachete și bombardiere terestre și submarine cu capacități nucleare.

Orice nou pact ar trebui să țină cont, de asemenea, de creșterea armelor nucleare ale Chinei, despre care Pentagonul spune că probabil va tripla arsenalul Beijingului, care va ajunge la 1.500 de focoase până în 2035.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă