Rusia a declarat că două porturi ucrainene importante de la Marea Azov, confiscate de forțele rusești, sunt pregătite să reia transporturile de cereale.
Rusia a confiscat părți mari din coasta Ucrainei în aproape 15 săptămâni de război, iar navele sale de război controlează Marea Neagră și Marea Azov, blocând exporturile agricole ale Ucrainei și crescând prețul cerealelor. Ucraina și Occidentul acuză Moscova că înarmează aprovizionarea cu alimente.
Rusia pune situația pe seama a ceea ce spune că sunt mine ucrainene și pe seama sancțiunilor internaționale împotriva propriei economii. Ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat că porturile Berdyansk și Mariupol, ultimul oraș distrus după un asediu rusesc de trei luni, și-au reluat operațiunile.
„Deminarea portului Mariupol a fost finalizată. Acesta funcționează în mod normal și a primit primele sale nave de marfă”, a declarat Shoigu în comentarii televizate.
Marea Azov este mai puțin adâncă decât Marea Neagră, iar porturile sale sunt accesibile doar pentru navele mai mici.
Portul principal al Ucrainei, Odesa, rămâne blocat.
Peste 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina în așteptarea expedierii, iar președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat că această cantitate ar putea crește la 82 de milioane de tone până în toamnă.
Ucraina a acuzat Rusia că a furat provizii vitale de cereale – afirmații pe care secretarul de stat american Antony Blinken le-a calificat drept „credibile” – în timp ce Moscova spune că sancțiunile occidentale sunt de vină pentru această situație, care a amenințat să declanșeze o criză alimentară globală.
Organizația Națiunilor Unite lucrează la planuri cu Kievul și Moscova pentru reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene, Turcia urmând să asigure escortă navală pentru a asigura o trecere sigură din Marea Neagră.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!