Regele Charles al Marii Britanii a sosit în Kenya pentru o vizită de stat de patru zile, în cadrul căreia se așteaptă să recunoască „aspectele dureroase” ale trecutului colonial al Regatului Unit în această țară, inclusiv reprimarea brutală a revoltei Mau Mau.
Trecutul colonial pătat al Marii Britanii a fost în centrul atenției marți (31 octombrie), când regele Charles a început o vizită de stat de patru zile în Kenya.
După ce au fost întâmpinați la Palatul Prezidențial din Nairobi, monarhul și regina Camilla au depus o coroană de flori la Mormântul Războinicului Necunoscut din Grădinile Uhuru.
În timpul călătoriei sale, Charles se va întâlni cu antreprenori din domeniul tehnologiei, va vizita facilități pentru animale sălbatice și va călători în orașul-port Mombasa.
Dar se așteaptă, de asemenea, ca el să recunoască „aspecte dureroase” ale istoriei comune a Marii Britanii cu Kenya.
Printre acestea se numără reprimarea revoltei Mau Mau între 1952 și 1960 de către forțele coloniale.
Comisia pentru drepturile omului din Kenya estimează că aproximativ 90.000 de kenyeni au fost uciși sau mutilați și 160.000 au fost deținuți.
Guvernul britanic și-a exprimat anterior regretul pentru aceste abuzuri și a acceptat o înțelegere de 24 de milioane de dolari în 2013.
De asemenea, Charles i-a surprins pe mulți la summitul Commonwealth de anul trecut, recunoscând rolul sclaviei în rădăcinile acestei organizații.
Dar vizita sa în Kenya vine într-un moment în care fostele colonii cer ca Marea Britanie să facă mai mult de atât.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!