8.7 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăVideoVIDEO. Noul rege al Danemarcei, la prima vizită în Parlament

VIDEO. Noul rege al Danemarcei, la prima vizită în Parlament

Noul rege proclamat al Danemarcei, Frederik al X-lea, a apărut luni în fața parlamentarilor țării, primind sprijinul deplin al prim-ministrului țării, al cărui partid s-a confruntat cu probleme legate de modul în care să se raporteze la monarhie.

Întâlnirea în parlament pentru a celebra succesiunea la tron a fost prima sarcină oficială a regelui Frederik, în vârstă de 55 de ani.

El a fost proclamat monarh duminică (14 ianuarie) de către prim-ministrul Mette Frederiksen în fața a aproximativ 174.000 de persoane care l-au aclamat și care au venit în capitală la temperaturi aproape de îngheț.

Regele i-a succedat mamei sale, regina Margrethe a II-a, care a abdicat în mod oficial după 52 de ani de monarhie, fiind primul monarh danez din ultimii aproape 900 de ani care a renunțat în mod voluntar la tron.

Danemarca are o monarhie constituțională, ceea ce înseamnă că monarhul, în calitate de șef al statului, trebuie să semneze noile legi înainte ca acestea să intre în vigoare, dar puterea formală rămâne la guvern și la parlamentul ales.

Noul rege urcă pe tron într-un moment în care există un sprijin public uriaș pentru monarhie în această națiune de aproape șase milioane de locuitori.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:00:44

O dronă surprinde devastările după incendiile din Texas

Fotografiile din dronă au scos la iveală câmpuri pârjolite și cartiere distruse din Stinnett, Texas, după ce al doilea, cel mai mare incendiu din...

Răspunzând cererii așa-zișilor deputați ai Transnistriei, Rusia își menține trupele în Republica Moldova, la granița cu Ucraina

Congresul așa-zișilor deputați de la Tiraspol, care s-a desfășurat pe parcursul zilei de 28 februarie 2024, nu a anunțat "unirea" Transnistriei cu Rusia (așa...
Ultima oră
Pe aceeași temă