9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăVideoVIDEO. Palestinienii cer la CIJ încetarea ocupației israeliene

VIDEO. Palestinienii cer la CIJ încetarea ocupației israeliene

Ministrul palestinian de externe Riyad al-Maliki a cerut încetarea imediată a ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene la începutul audierilor privind legalitatea acesteia la instanța supremă a ONU.

Peste 50 de state își vor prezenta argumentele în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga până la 26 februarie, în urma unei solicitări din 2022 a Adunării Generale a ONU de a obține un aviz consultativ, sau neobligatoriu, cu privire la ocupația Israelului.

Al-Maliki a acuzat Israelul că i-a supus pe palestinieni la decenii de discriminare și apartheid – acuzații pe care Israelul le-a respins – argumentând că aceștia au fost lăsați să aleagă între “strămutare, subjugare sau moarte”.

Se așteaptă ca judecătorii să aibă nevoie de mai multe luni pentru a delibera.

Israelul a ignorat astfel de opinii juridice în trecut. Însă aceasta ar putea crește presiunea politică asupra războiului din Gaza, care a ucis aproximativ 29.000 de palestinieni, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, de când Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă