Lipsa grâului și creșterea prețurilor la combustibili la nivel mondial în urma războiului din Ucraina au pus mii de tunisieni sub presiune.
Pe măsură ce războiul s-a declanșat în Ucraina, cetățenii din Tunisia se plimbă între rafturile goale de la supermarketuri și cozile de pâine pe fondul unei crize politice și financiare din ce în ce mai adânci care afectează țara.
Lotfi, în vârstă de 58 de ani, conduce de 20 de ani o mică brutărie în capitala Tunisiei și a spus că nu mai găsește făină sau gris pentru a coace pâine. Spune că a lucrat doar 13 zile luna aceasta.
„Ne-a afectat atât de mult încât nu mai putem lucra. Înainte de acest război, puteam să asigur grisul în fiecare zi în intervalul de 50 sau 60 de kilograme și să fac pâine. Odată cu războiul, nu am mai găsit nici măcar un pic de gris pentru a putea lucra. Aceasta este o criză mare”.
Tunisia se confruntă cu o criză politică și economică.
Țara, care subvenționează prețurile interne la combustibil și unele produse alimentare, căuta deja un pachet de salvare înainte ca războiul din Ucraina să ducă la creșteri ale prețurilor globale pentru anumite mărfuri.
Banca de investiții Morgan Stanley se îndreaptă către faliment dacă deteriorarea actuală a finanțelor sale continuă.
Și pentru cetățenii de zi cu zi precum Hassan, viața continuă să fie o luptă.
„Lipsa de mărfuri de bază și bunuri subvenționate a existat înainte de acest război, din cauza contrabandei, a monopolului și a multor alte lucruri, dar acum, cu acest război și cu luna Ramadanului, este sărăcie absolută în Tunisia acum, trăim într-o criză reală.”
O mică echipă de angajați ai FMI a vizitat Tunisia săptămâna trecută pentru discuții suplimentare despre un posibil program de finanțare.
Un acord cu FMI este considerat vital pentru a debloca alte posibile asistențe financiare din partea donatorilor care au salvat în mod repetat Tunisia în ultimii ani.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!