27.3 C
București
vineri, 2 iunie 2023
AcasăInternaționalVIDEO: Mașini chinezești? Sancțiunile nu le dau de ales rușilor

VIDEO: Mașini chinezești? Sancțiunile nu le dau de ales rușilor

Pe măsură ce exodul constructorilor auto occidentali reduce opțiunile consumatorilor ruși, constructorii auto chinezi completează acest gol, obligându-i pe ruși să își depășească reticența față de mărcile chinezești și să suporte prețuri mai mari.

Cumpărătorii ruși de mașini trebuie să se obișnuiască cu câteva nume noi de mărci. Producătorii chinezi s-au grăbit să umple golul lăsat de firmele occidentale care s-au retras.

Acest lucru îi face pe cumpărători să învețe despre companii precum Haval și Geely. Până acum, primirea este cel puțin precaută.

Cumpărătorii de mașini cu care a vorbit Reuters nu erau siguri de calitatea noilor oferte. La prețul pe care îl cer, materialele plastice par ieftine, spune un bărbat.

Jurnalistul auto Sergey Aslanyan spune că acest lucru reflectă o percepție rusă potrivit căreia produsele chinezești sunt în josul pieței:

„Dacă o persoană din Rusia vrea să denigreze pe cineva, va spune că ‘Hei, ai un telefon chinezesc sau mașina ta este chinezească’. În momentul de față, oamenii nu sunt atât de dornici să se îndrepte către produsele chinezești. Trebuie să ajungem mai întâi ca în Cuba – să ne transformăm în pietoni de-a lungul anilor – și atunci poate că vom scădea suficient de mult așteptările pentru mașinile chinezești.”

Cifrele de vânzări spun însă o altă poveste. Mărcile chinezești dețin acum aproape 40% din piața auto din Rusia, față de mai puțin de 10% la începutul anului trecut.

Principalul factor determinant poate fi simplul fapt al disponibilității.

În orașul estic Vladivostok, Vladimir Shestak vinde mărci occidentale și chinezești:

„Având în vedere toate evenimentele recente, acum ne bazăm mai ales pe vânzările Geely. Dar continuăm să vindem mașini Mercedes. Unele dintre ele sunt cumpărate prin import paralel, altele sunt stocuri rămase de dinainte.”

Rușii au din ce în ce mai puțin de ales, majoritatea mărcilor occidentale fiind deja dispărute.

Unitatea Skoda a Volkswagen se află în prezent în etapele finale de negociere a unui acord de vânzare a activelor sale.

Plecarea acestor firme a fost unul dintre factorii care au contribuit la o scădere de aproape 60% a vânzărilor totale de automobile anul trecut.

Pentru mulți cumpărători, acest lucru înseamnă că, în curând, ar putea să se îndrepte către piața din China sau să ia autobuzul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Iga Swiatek, demonstrație de forță la Roland Garros. Poloneza s-a calificat în turul al treilea

Iga Swiatek, liderul clasamentului WTA şi deţinătoare a titlului, s-a calificat fără emoții în turul al treilea la Roland Garros, după ce a învins-o...

Un copil de 5 ani a căzut de la etajul 9 al unui bloc din Onești. Medicii efectuează manevre de resuscitare la fața locului

Un copil de 5 ani a căzut, vineri, de la etajul 9 al unui bloc situat pe strada Aleea Parcului, din municipiul Oneşti, a...

Prof. dr. Sorin Ilieșiu: Proclamația pentru reunirea Republicii Moldova cu România

1. În numele poporului român din cele două state românești, se proclamă reunirea Rep.Moldova cu Patria-Mamă România. Parlamentele celor două state românești vor adopta o...
Ultima oră
Pe aceeași temă