În regiunea ucraineană Mykolaiv, culturile de floarea-soarelui și de grâu sunt gata să fie recoltate, însă, în urma invaziei Rusești, fermierii locali se străduiesc să găsească un plan pentru a face față sub focul rusesc.
Fermierii ucraineni se străduiesc să își exporte produsele în urma invaziei Rusiei în țară.
Volodymyr Onyschuk deține o fermă de 2.000 de hectare care își expediază cerealele prin portul Mykolaiv.
Culturile sale de grâu și floarea-soarelui sunt gata de recoltare.
Dar fermierilor săi le este teamă să treacă cu tractoarele peste rămășițele de muniție rusească împrăștiate pe câmpuri.
„Le-am adunat pe acestea pe câmpuri pe 29 martie, când am mers acolo. Deminatorii au inspectat zona pentru că tractoriștii nu au vrut să lucreze: ‘Nu vom merge pe câmpuri până când nu veți strânge minele, bombele și alte lucruri’,” au spus tractoriștii atunci.
Invazia Rusiei – pe care o numește „operațiune militară specială” – a pus o presiune majoră asupra exporturilor de cereale ale Ucrainei.
Bombele au avariat infrastructura, în timp ce porturile cheie de la Marea Neagră au fost blocate – ceea ce înseamnă că grânele părăsesc Ucraina la un ritm mult mai scăzut decât de obicei.
Acest lucru a dus la creșterea prețurilor, iar țările occidentale au acuzat Rusia că a creat riscul unei foamete la nivel mondial.
„70% din exportul nostru de cereale se făcea prin porturile maritime. În ultimii treizeci de ani, multe porturi au fost construite și reconstruite în sudul țării în acest scop, dar, din nefericire, toate sunt blocate acum, iar multe nave rămân blocate în porturi din 24 februarie.”
Ucraina a declarat luni că recolta sa de cereale va scădea probabil la aproximativ 48,5 milioane de tone în acest an – în scădere de la 86 de milioane cu un an înainte.
Având în vedere provocările observate în porturile maritime, țara încearcă în mare parte să transporte pe cale rutieră și feroviară.
Eforturile conduse de Turcia pentru a negocia o trecere sigură pentru cerealele blocate în porturile din Marea Neagră nu au produs încă un progres.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!