25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăVideoVIDEO: China organizează exerciții în apropiere de Taiwan, ca răspuns la călătoria...

VIDEO: China organizează exerciții în apropiere de Taiwan, ca răspuns la călătoria vicepreședintelui în SUA

China a lansat exerciții militare în jurul Taiwanului, ca un “avertisment serios” pentru forțele separatiste, într-un răspuns furios, dar așteptat pe scară largă, la vizita vicepreședintelui William Lai în Statele Unite, atrăgând condamnări din partea Taipei.

Navele și avioanele Beijingului au fost desfășurate sâmbătă (19 august) în jurul Taiwanului, în cadrul unor exerciții văzute ca un răspuns la vizita vicepreședintelui taiwanez William Lai în Statele Unite.

Armata Populară de Eliberare a declarat, în textul care însoțește clipurile pe care le-a împărtășit, că exercițiile au fost pentru a testa “capacitățile de luptă ale forțelor de operațiuni comune”.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat sâmbătă că a detectat 42 de avioane și opt nave chineze implicate în exerciții în jurul insulei.

În timp ce 26 de avioane chinezești au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan, sau la doar aproximativ 40 km de apele Taiwanului.

Armata taiwaneză a publicat sâmbătă o înregistrare video cu clipuri nedatate care arată trupele sale manevrând pe mare, pe străzile orașelor, afirmând că exercițiile Chinei reprezintă o “amenințare la adresa păcii regionale și a valorilor democratice liberale”.

Exercițiile Chinei sunt văzute ca un răspuns la tranzitul vicepreședintelui taiwanez William Lai în SUA în timp ce vizita Paraguayul săptămâna trecută. Lai s-a întors de atunci în Taiwan.

China, care revendică insula autoguvernată ca teritoriu al său, îl consideră pe Lai drept un separatist și un “scandalagiu”.

Lai a devenit vicepreședinte în 2020, fiind contracandidatul lui Tsai Ing-wen.

El este principalul candidat la alegerile prezidențiale din Taiwan de anul viitor.

Beijingul a cerut în repetate rânduri Washingtonului să nu se angajeze cu liderii taiwanezi, deoarece consideră că acest lucru reprezintă un sprijin pentru dorința Taiwanului de a fi văzută o insulă separată de China.

Dar majoritatea taiwanezilor nu păreau deranjați de exercițiile de sâmbătă.

Mulți s-au obișnuit cu amenințările Chinei. Un bărbat din Taipei spune pentru Reuters că el crede că exercițiile Chinei sunt mai mult un spectacol și că ar trebui să fie destul de dificil pentru China să lanseze un atac real.

În timp ce o femeie spune că nu crede că va avea loc un război și că nu se teme. În plus, dacă va izbucni un război, ea crede că SUA vor veni în ajutorul Taiwanului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă