21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO: Blinken: "Președintele Bazoum trebuie să fie eliberat"

VIDEO: Blinken: “Președintele Bazoum trebuie să fie eliberat”

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a cerut sâmbătă (29 iulie) eliberarea imediată a președintelui Nigerului Mohamed Bazoum, destituit din funcție, și restabilirea ordinii democratice în Niger.

Liderii unei lovituri de stat din Niger l-au declarat vineri (28 iulie) pe generalul Abdourahamane Tiani șef de stat, afirmând că l-au înlăturat pe Bazoum în cea de-a șaptea lovitură de stat militară din Africa Centrală și de Vest în mai puțin de trei ani.

Blinken, care se află în statul australian Queensland pentru dialogul anual AUSMIN, a abordat situația loviturii de stat din Niger, spunând că “echipa noastră a fost profund angajată cu mai multe țări din regiune, precum și cu organizații critice precum ECOWAS, Uniunea Africană, și suntem uniți în condamnarea acțiunilor care au avut loc în Niger, solicitând eliberarea imediată a președintelui Bazoum, solicitând restaurarea imediată a ordinii democratice în Niger”.

“Parteneriatul nostru economic și de securitate cu Niger – care este semnificativ, de sute de milioane de dolari – depinde de continuarea guvernării democratice și a ordinii constituționale care a fost perturbată de acțiunile din ultimele zile”, a declarat Blinken.

“Așadar, această asistență, acest sprijin, este în mod clar în pericol ca urmare a acestor acțiuni, ceea ce reprezintă un alt motiv pentru care acestea trebuie să fie anulate imediat.”

Țara din regiunea semi-aridă Sahel din Africa este un partener-cheie în lupta Washingtonului împotriva insurgenților islamiști. Personalul militar american a antrenat forțele locale pentru a lupta împotriva grupurilor militante.

Legislația americană privind ajutorul extern interzice cea mai mare parte a asistenței acordate oricărei țări în care șeful ales al guvernului a fost înlăturat printr-o lovitură de stat sau prin decret, cu excepția cazului în care secretarul de stat stabilește că acordarea ajutorului este în interesul securității naționale a Statelor Unite.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...
Ultima oră
Pe aceeași temă