1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Aprovizionarea cu alimente este în pericol, deoarece Rusia renunță la acordul...

VIDEO: Aprovizionarea cu alimente este în pericol, deoarece Rusia renunță la acordul privind cerealele

Retragerea Rusiei, în weekend, de la un acord încheiat sub egida ONU pentru exportul de cereale din Marea Neagră, va afecta probabil livrările către țările dependente de importuri, adâncind criza alimentară mondială și provocând creșterea prețurilor.

Aprovizionarea mondială cu alimente ar putea fi din nou în pericol, asta după ce Rusia s-a retras dintr-un acord mediat de ONU pentru exportul de cereale prin Marea Neagră.

Mișcarea lasă multe nave de marfă în incertitudine, neștiind ce vor face în continuare. Ca urmare, prețurile cerealelor au crescut luni (31 octombrie).

Contractele futures pentru grâu de la Chicago au crescut cu peste 5%. Moscova a suspendat participarea la acordul ONU după ceea ce a declarat că a fost un atac major al Ucrainei asupra forțelor sale navale din zonă.

Duminică (30 octombrie), nicio navă nu a trecut prin coridorul convenit. Cu toate acestea, ONU, Ucraina și Turcia – celelalte trei părți care au fost prezente la acord – doresc să mențină fluxul de mărfuri.

Ele au convenit asupra unui plan pentru a muta 16 nave. Inspecția navelor la Istanbul continuă, de asemenea, dar fără participarea Rusiei.

Luând cuvântul luni, președintele turc Tayyip Erdogan a declarat:

„Ajutând la stabilirea unui mecanism comun la Istanbul, am redus criza alimentară prin punerea la dispoziția lumii a 9,3 milioane de tone de cereale ucrainene. Chiar dacă Rusia ezită pentru că nu a primit aceleași beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre de a servi umanitatea”, a spus Erdogan.

Chiar și așa, comercianții avertizează că situația rămâne foarte incertă. Acest lucru generează temeri că prețurile cerealelor la nivel mondial ar putea crește din nou, alimentând inflația și amenințând aprovizionarea multor națiuni.

La începutul acestui an, prețurile globale la grâu au atins maxime istorice din cauza conflictului din Ucraina. Prețul porumbului a atins un maxim al ultimilor zece ani.

Acum, alți furnizori, cum ar fi Australia, ar putea avea dificultăți în a umple golul pentru cumpărătorii de grâu din Asia.

Experții spun că toate capacitățile de încărcare sunt rezervate până în februarie.

În Europa, marea preocupare va fi porumbul, acesta fiind sezonul de vârf pentru livrările ucrainene de cereale.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă