8.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăVideoUn robot ajută la operațiile de la un centru de vindecarea cancerului...

Un robot ajută la operațiile de la un centru de vindecarea cancerului din Iordania

Personalul medical de la Centrul de Vindecarea Cancerului King Hussein din Amman, Iordania, folosește un robot chirurgical în timpul operațiilor, potrivit Reuters.

Consultantul în chirurgie toracică al centrului spune că robotul poate efectua intervenții chirurgicale într-un mod „mai precis”, poate reduce durerea și poate ajuta pacienții să se recupereze mai repede.

Acest robot ajută la operații, la un centru de cancer din Iordania

Medicii controlează mișcările robotului. Ei spun că ajută să facă ca procedurile să fie mai precise.

„ Mulțumesc lui Dumnezeu, s-a dovedit că pacienții au beneficiat mai mult (de pe urma operațiilor robotizate) în ceea ce privește durerea, care a fost mai suportabilă după terminarea intervenției chirurgicale. Rana era, de asemenea, mai mică, iar pacientul s-a recuperat mai repede din operație, astfel încât să-și poată continua tratamentul dacă avea nevoie de chimioterapie sau imunoterapie.”

Centrul a început să folosească robotul în martie 2022 și de atunci a finalizat 75 de intervenții chirurgicale.

Cancerul de sân nu este o ­fatalitate, poate fi învins!

Specialiştii atrag atenţia că rata mortalității crește în același ritm alarmant, din cauza contextului socio-economic şi mai ales a diagnosticului de multe ori tardiv.

„Mastectomia este încă privită ca singura soluție sigură de vindecare a bolii și, din păcate, multe paciente nu beneficiază de reconstrucție mamară, chiar dacă există un program național în această direcție.

Deși în România avem acum mai multe cazuri de reconstrucție mamară imediată decât în anii anteriori, suntem foarte departe de procentele de reconstrucție post-mastectomie efectuate la nivel mondial; dacă în lume 60–80% dintre pacientele care au mastectomie beneficiază de reconstrucție, în țara noastră procentul este în jur de 5%”, precizează dr. Alexandru Blidaru, președintele Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie.

Protezele mamare, decontate de stat
În prezent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate lucrează la proiectele actelor normative care vor reglementa derularea programelor naționale de sănătate, inclusiv a subprogramului de reconstrucție mamară, pentru anii 2019 – 2020. În acest context, instituția așteaptă de la specialiștii din domeniul medical propuneri de îmbunătățire a programelor și subprogramelor naționale de sănătate în beneficiul pacienților și care să asigure totodată creșterea eficienței utilizării fondurilor alocate în acest scop. În acest an, în cadrul subprogramului s-a prevăzut tratarea a 165 de paciente care necesită reconstrucție mamară, costul mediu prevăzut pe bolnavă fiind de 2.087 lei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...
Ultima oră
Pe aceeași temă