Mai mult de o cincime dintre speciile migratoare din lume riscă să dispară ca urmare a schimbărilor climatice și a invadării umane, potrivit primului raport al Națiunilor Unite despre animalele migratoare, publicat luni, conform Reuters.
Autorul principal al raportului privind starea speciilor migratoare din lume, Kelly Malsch: „Acest lucru arată cu adevărat importanța acțiunii pentru aceste specii”.
Convenția ONU din 1979 acoperă 1.189 de specii migratoare, 44% au înregistrat o scădere a numărului, potrivit raportului.
Amy Fraenkel este secretarul executiv al Convenției ONU privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice.
„ Cele mai mari două amenințări sunt într-adevăr supraexploatarea, precum și distrugerea și fragmentarea habitatului. Una dintre surprizele raportului a fost să constatăm că pentru unele specii, de fapt, supraexploatarea este o amenințare mai mare. Aceasta este cheia. Pentru că în trecut a fost a înțeles că pierderea habitatului a fost într-adevăr principalul motiv de îngrijorare. Deci ambele sunt și, desigur, există și alte amenințări, cum ar fi poluarea și schimbările climatice, care sunt, de asemenea, în joc.”
Oamenii reprezintă cea mai mare amenințare, activități precum vânătoarea și pescuitul afectând cel puțin 70% din speciile de pe lista ONU.
Pierderea habitatului a afectat până la 75% din specii – subliniind nevoia unei mai mari conectivitati între ecosistemele izolate.
Presiunile sunt, de asemenea, agravate de schimbările de temperatură, care perturbă sincronizarea migrațiilor.
Fraenkel spune că raportul oferă „o direcție foarte clară” cu privire la ceea ce trebuie să facă guvernele pentru a aborda amenințările la adresa speciilor migratoare.
Weekend-ul în care se numără păsările
De mai bine de 30 de ani, în primul sfârşit de săptămână din octombrie, pe întregul continent, se desfăşoară EuroBirdwatch, un eveniment anual de observare a păsărilor migratoare.
Deşi în accepţiunea generală migraţia presupune în primul rând plecarea păsărilor spre ţările calde, există şi o migraţie a păsărilor care vin în România. Cu această ocazie, pot fi observate specii care ne consideră ţară caldă, precum acvila ţipătoare mare, eretele vânăt sau şoimul de iarnă, scrie Agerpres.
În acest sfârşit de săptămână, Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează la Agigea o nouă ediţie a maratonului “Big Day”. Însă toţi iubitorii de natură sunt invitaţi să se bucure de migraţia de toamnă şi să observe cât mai multe păsări. Cei care cunosc speciile pot folosi aplicaţia gratuită Ornitodata, iar cu ajutorul datelor introduse aici se vor realiza clasamente naţionale. Anul trecut, în România, cu ocazia EuroBirdwatch, au fost observate peste 13.000 de exemplare de raţă mare, urmată de graur (peste 12.000 de exemplare) şi codobatura albă (5.124 de exemplare).
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!