4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăVideoUn atac cu rachete rusești a lovit un bloc și a ucis...

Un atac cu rachete rusești a lovit un bloc și a ucis cel puțin patru oameni la Lvov

Un atac cu rachete rusești a ucis cel puțin patru oameni la Lvov joi, în cel mai mare atac asupra infrastructurii civile a orașului ucrainean, din vestul țării, de la invazia pe scară largă a Rusiei, au declarat oficialii ucraineni, potrivit Reuters.

Guvernatorul regional Maksym Kozytskiy a postat un videoclip cu consecințele atacului pe canalul său Telegram.

 „O rachetă rusă a lovit un bloc de apartamente din Lvov”, a spus Kozytskiy în postarea de pe Telegram. „ A fost un incendiu, care a fost stins rapid. Sunt victime.”

Un atac cu rachete rusești a ucis patru oameni la Lvov, Ministerul de Interne făcând bilanțul victimelor care include și un copil

Ministerul de Interne a estimat numărul morților la patru și a spus că 34 de persoane au fost rănite, inclusiv un copil. Salvatorii continuau să lucreze la fața locului.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a atacat Lvov cu rachete Kalibr, lansate din Marea Neagră. S-a spus că șapte din 10 rachete au fost doborâte.

Rusia nu a comentat imediat atacul. Ea neagă că a vizat în mod deliberat civili, în ciuda faptului că a lovit în mod repetat zone rezidențiale, în atacuri aeriene frecvente în toată Ucraina.

Rusia a bombardat o bază militară din vestul Ucrainei, folosită de NATO

Rusia a bombardat o bază militară din vestul Ucrainei, din orașul Yavoriv, aflată la 15 kilometri de granița Ucrainei cu Polonia.

UPDATE 13.00 Bilanțul atacului asupra bazei de la Yavoriv a ajuns la 35 de morți. Alte peste o sută de persoane au fost rănite.

Asupra acestei locații militare, armata rusă a lansat circa 30 de rachete. Ofițeri ucraineni estimează că rachetele au fost lansate din avioane care au decolat de la Saratov (Rusia), fără ca aceste avioane să intre deasupra Ucrainei. Guvernatorul regiunii Lvov a anunțat inițial că atacul a produs nouă morți și 57 de răniți.

Ministrul ucrainean al Apărării, Olekssi Reznikov, a precizat că la baza din Yavoriv lucrau și instructori militari străini. Nu se știe dacă, în momentul atacului, vreun militar străin era în incinta bazei.

Rusia a pornit atacul militar asupra Ucrainei la data de 24 februarie 2022. Înainte de începerea războiului, la Yavoriv funcționa un centru de instruire pentru operațiuni de menținere a păcii. La acest centru se desfășurau exerciții militare ale Ucrainei cu țările NATO – întrucât Ucraina este stat partener cu NATO. Inclusiv militari români participaseră, în ultimii ani, la antrenamente în acea unitate. Până la 1500 de militari se instruiau, simultan, în această unitate.

Bază militară modernă, cu instructori din Occident
Potrivit evidențelor NATO, centrul de la Yavoriv avea o capacitate de 1790 de militari. Nu se știe câți se aflau, efectiv, în incinta unității. Baza are o poziție strategică deosebită. În vecinătatea ei se află trei puncte de trecere a frontierei spre și dinspre Polonia, dintre care două rutiere și unul rutier și feroviar. În zona Yavoriv se află trei aeroporturi, dintre care unul poate fi utilizat de avioane militare de transport de mari dimensiuni, tip C 130. Celelalte două aerodromuri pot servi pentru avioane tip C 141.

La sud de poligonul Yavoriv se află autostrada Varșovia – Lvov.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Începe modernizarea liniei feroviare Roman-Iași-Frontieră. Trenurile vor circula cu 160 km/h

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași a emis Acordul de mediu pentru proiectul „Reabilitarea liniei de cale ferată Roman-Iași-Frontieră”. Proiectul, derulat de CFR, vizează reabilitarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă