Europa riscă să rămână în urmă, în cursa spațială globală și să rateze tehnologii cheie, a declarat astronautul danez Andreas Mogensen, înainte de a doua călătorie în spațiu la bordul următoarei misiuni SpaceX a lui Elon Musk, în august, potrivit Reuters.
Mogensen, care va fi primul pilot non-american care va conduce naveta SpaceX Crew Dragon către Stația Spațială Internațională (ISS), speră să zboare într-o zi în spațiu într-o misiune europeană independentă.
Europa va rămâne în urmă în cursa spațială globală, Agenția Spațială Europeană fiind capabilă de misiuni doar prin cooperări internaționale
„ Ar fi o mare onoare să zbori cu o navă spațială europeană”, a spus el.
În prezent, Agenția Spațială Europeană este capabilă să desfășoare misiuni europene cu echipaje în spațiu doar prin cooperări internaționale.
Între timp, Europa de Vest se confruntă cu un decalaj privind accesul în spațiu pentru lansările de sateliți, după ce conflictul din Ucraina a întrerupt accesul la lansatorul rusesc Soyuz. Vega-C din Italia a întâmpinat un eșec de lansare, iar viitorul Ariane 6 din Europa a fost lovit de întârzieri. Ultima lansare a Ariane 5 din Europa are loc luna viitoare.
România, primită din nou la Agenția Spațială Europeană. Datoria de 330 de milioane de lei, plătită
Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, hotărârea inițiată de Ministerul cercetării, inovării și digitalizării pentru aprobarea plății parțiale a contribuției financiare restante a României pentru programele Agenției Spațiale Europene (ESA), în cuantum de până la 330 milioane lei.
Începând cu 1 iulie 2018, din cauza neefectuării plăților în anul precedent, România a pierdut dreptul de vot în cadrul Consiliului și Comitetelor de program ESA, generându-se un precedent periculos, cu posibile efecte grave asupra mediului industrial și tehnologic național în domeniul spațial și conexe. Suma totală restantă privind contribuția pe programe corespunzătoare perioadei 2019-2022 este în valoare de 102.263.517,89 euro, fiind periclitată participarea mediului de cercetare românesc în cadrul programelor spațiale europene. România a fost singurul stat din istoria ESA aflat în situația suspendării dreptului de vot.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!