Muntele Everest pierde zăpadă și devine „uscat și stâncos”, a declarat un alpinist britanic, Kenton Cool, sâmbătă (20 mai).
Cool a spus aceste lucuri în Kathmandu, după ce s-a întors de la cea de-a 17-a ascensiune record, pe cel mai înalt vârf din lume – cea mai mare performanță realizată de către un străin, potrivit Reuters.
Everest pierde zăpadă față de cum era regimul meteorologic la începutul anilor 2000, temperatura în Himalaya crescând peste medie
„ Dacă te întorci la începutul anilor 2000, era o mulțime de zăpadă”, a spus el după expediția, care a fost confirmată de oficialii și alpiniștii nepalezi, în această săptămână.
Oamenii de știință ce studiază regimul climatologic spun că temperatura pământului a crescut cu o medie de 0,74 grade Celsius în ultimii 100 de ani, dar încălzirea în Himalaya a fost mai mare decât mediile globale.
Gabriel Băicuș, alpinistul român care a escaladat Everest și Lhotse în 24 de ore, va urca pe K2 – Muntele Sălbatic
Alpinistul Gabriel Băicuș va pleca într-o nouă expediție în Asia Centrală, pentru a escalada vârful K2, al doilea cel mai înalt munte din lume și unul dintre cei mai greu de urcat. Expediția vine la doar un an după ce sportivul a reușit să marcheze o premieră pentru alpinismul autohton, devenind primul român care a atins vârfurile Everest și Lhotse în 24 de ore, fără întoarcere în tabăra de bază.
Cunoscut și sub denumirea de „Muntele Sălbatic”, K2 are o altitudine de 8.611 metri. Gigantul este considerat de mulți alpiniști ca fiind mai dificil de escaladat decât Everest, din punct de vedere tehnic, terenul fiind mai accidentat, cu risc crescut de avalanșă și vreme imprevizibilă. Sunt condiții care au făcut ca pe acest vârf să ajungă de 10 ori mai puțini alpiniști decât pe Everest.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!