Ultima navă a părăsit un port din Ucraina miercuri (17 mai) în baza unui acord care permite exportul în condiții de siguranță de cereale ucrainene la Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, cu o zi înainte ca Rusia să renunțe la pact din cauza obstacolelor în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte.
O ultimă navă plină de cereale a părăsit portul din Ucraina miercuri (17 mai).
Asta cu doar o zi înainte ca Rusia să renunțe la pactul care permite exporturile prin Marea Neagră. ONU și Turcia au intermediat acordul încă din iulie.
Acesta a fost menit să faciliteze exporturile și să prevină criza alimentară globală în creștere, declanșată de conflictul din Ucraina.
Ultima navă a părăsit Ucraina în urma unui acord cereale ce e foarte posibil să nu se mai prelungească din cauza Moscovei
Dar acordul este programat să expire joi (18 mai), iar Moscova a avertizat că ar putea ieși din acest acord. Asta dacă nu este îndeplinită o listă de cerințe privind propriile exporturi.
Săptămâna aceasta, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că rămân o mulțime de întrebări deschise. El a spus că mențin contactele, dar momentul deciziei este aproape.
ONU a spus, de asemenea, că discuțiile continuă, dar le-a descris ca fiind într-o „etapă delicată”.
În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale, Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările echivalează cu o interdicție.
Washingtonul respinge această afirmație, spunând că exporturile rusești sunt la fel de mari ca înainte de începerea conflictului.
VIDEO: Zelenski vizitează nava care se pregătește pentru exportul de cereale
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat că țara sa este pregătită să înceapă din nou exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră și că așteaptă un semnal din partea Națiunilor Unite și a Turciei pentru a începe.
Aflat în apropierea unei nave de marfă ancorate în orașul Chornomorsk, președintele a declarat că aceasta este prima navă care a fost încărcată de la începutul conflictului cu Rusia.
Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de grâu la nivel mondial, iar acordul pe care l-au semnat la Istanbul săptămâna trecută este menit să atenueze o criză alimentară internațională agravată de invazia Rusiei.
Acordul vizează trecerea în siguranță a transporturilor de cereale în și din porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi, blocate de Rusia de la începutul conflictului. Moscova acuză Ucraina că blochează transporturile prin minarea apelor portuare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!