5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaTrupele ucrainene recuceresc orașele de lângă Harkov

Trupele ucrainene recuceresc orașele de lângă Harkov

Ucraina prin trupele sale militare a declarat că o contraofensivă a împins invadatorii ruși din orașele și satele de lângă Harkov, parte a unei operațiuni pe care Kievul speră că ar putea schimba cursul războiului.

Soldații ucraineni au inspectat epava unui tanc rusesc în satul Rubijne, recent recucerit de la invadatori.

Kievul a declarat marți că forțele sale au împins cu succes trupele ruse din mai multe orașe din apropierea orașului Harkov, parte a unei contraofensive despre care Ucraina speră că ar putea schimba cursul războiului, potrivit Reuters.

Un soldat de aici s-a lăudat că echipa lui poate continua să ofere astfel de rezultate.
„Armele ajută foarte mult, cele antitanc. Mi-aș dori ca statul să ne aprovizioneze mai des cu ele. Noi folosim armele exclusiv pentru ținte specifice. După cum vezi, avem rezultate. Dacă există arme vom avea mai multe rezultate.”

Trupele din Ucraina iau în control din nou orașele de lângă Harkov, lovind și liniile de aprovizionare ale rușilor

Contraofensiva Kievului aici ar putea avea consecințe: forțele ucrainene lovesc de la distanță liniile de aprovizionare care sprijină principala forță de atac a Rusiei în sud, unde Moscova s-a concentrat pe încercuirea și capturarea regiunii Donbass.

Forțele ucrainene au rezistat până acum în cea mai mare parte.
În ciuda acestor eșecuri, președintele rus Vladimir nu a dat semne că anulează sau limitează ceea ce el numește o „operație militară specială”.

Directorul de Informații Naționale din SUA, Avril Haines, a declarat marți că ea crede că Rusia încă plănuiește un război lung.
„Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, în timpul căruia încă intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas. Natura incertă a bătăliei, care se dezvoltă într-un război de uzură, combinată cu realitatea că Putin se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și capacitățile militare convenționale actuale ale Rusiei, ceea ce înseamnă probabil că în următoarele câteva luni ne-ar putea vedea avansând într-un mod mai imprevizibil și cu mai mult potențial.”

Pentru a demonstra capacitatea Moscovei, rachetele rusești au distrus un centru comercial și un depozit în orașul-port Odesa.

Armata ucraineană a declarat că o persoană a fost ucisă și cinci au fost rănite.

La Mariupol, forțele ruse au lovit din nou oțelăria Azovstal, marți, încercând să captureze ultimul bastion al rezistenței ucrainene din orașul ruinat.

Zeci de civili au fost evacuați din oțelărie în ultimele zile, dar un consilier al primarului din Mariupol a spus că cel puțin 100 au mai rămas în interior.
Ucraina spune că zeci de mii de oameni au murit în două luni de asediu și bombardament rusesc.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:02:43

VIDEO. Familia regală britanică se întâlnește cu publicul, după slujba religioasă de Crăciun

Regele Charles al III-lea, regina Camilla și alți membri ai familiei regale britanice s-au întâlnit cu publicul după ce au participat la slujba religioasă...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...
Ultima oră
Pe aceeași temă