26.4 C
București
joi, 11 aprilie 2024
AcasăVideoTalibanii îl eliberează pe un activist de extremă dreaptă austriac

Talibanii îl eliberează pe un activist de extremă dreaptă austriac

Talibanii l-au eliberat duminică (25 februarie) pe Herbert Fritz, un naționalist austriac și de extremă dreapta, în vârstă de 84 de ani, care a fost arestat în Afganistan, în luna mai a anului trecut, potrivit Reuters.

Guvernul austriac a declarat într-o declarație că Fritz a sosit la Doha, mai devreme, în ziua în care negocierile de mediere ale guvernului din Qatar au ajutat la eliberarea lui.

După arestarea sa, de anul trecut, ziarul austriac Der Standard a spus că Fritz a plecat în Afganistan și a raportat pozitiv despre viața acolo. Acest lucru a ajutat la susținerea argumentelor anti-imigrație conform cărora Afganistanul este o țară sigură, în care refugiații se puteau întoarce, se arată în ziar.

Talibanii l-au arestat sub suspiciunea de spionaj, a spus Der Standard.

Ministerul de Externe austriac a declarat că a lucrat pentru a asigura eliberarea lui Fritz, din luna mai, și a mulțumit Qatarului și reprezentanței Uniunii Europene la Kabul pentru sprijinirea eforturilor sale de a realiza întoarcerea sa în Austria.

Fritz a fost membru fondator al Partidului Național Democrat (NDP), un grup de extremă dreaptă, interzis în 1988, potrivit Der Standard și alte oficine ale mass-media.

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria, care conduce în sondajele de opinie, înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc la sfârşitul acestui an, a făcut presiuni pentru eliberarea lui Fritz. Partidul a spus că făcea cercetare pentru o carte în Afganistan.

Ungaria a calificat atitudinea Suediei drept „stupidă” după arderea unui Coran la Stockholm

Ungaria a calificat marţi atitudinea Suediei drept “stupidă”, după ce un activist de extremă-dreapta a ars un exemplar din Coran la Stockholm, incident care a determinat Ankara sa blocheze aderarea ţării nordice la NATO, scrie AFP, potrivit agerpres.ro.

Profanarea unei cărţi religioase este “inacceptabilă”, a reacţionat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, în cursul unei conferinţe de presă la Budapesta împreună cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Iar a insista asupra libertăţii de exprimare, aşa cum a făcut premierul suedez, Ulf Kristersson, pentru a justifica autorizarea demonstraţiei, este “stupidă”, a afirmat el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Trump refuză să viziteze Ucraina deși a fost invitat de președintele Zelenski

Donald Trump, candidat republican la preşedinţia Statelor Unite, consideră că nu este potrivit să viziteze Ucraina în acest moment deoarece nu deţine o funcţie,...

Hanami, sărbătoarea primăverii, în Parcul Regele Mihai I, a ajuns la a cincea ediție

A cincea ediţie a Festivalului Hanami - sărbătoarea primăverii va avea loc, sâmbătă, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), potrivit agerpres.ro. "Vă...

Dmitri Medvedev vrea Apocalipsa pentru Ucraina și moartea lui Joe Biden

Într-o postare pe Telegram, Medvedev îi doreşte moartea lui Biden, citând un pasaj din Apocalipsă, potrivit actualitate.org. „Conflictul din Ucraina se va încheia după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă