Autoritățile din SUA au declarat marți (29 august) că o operațiune internațională de aplicare a legii a făcut ca faimoasa platformă malware de hacking „Qakbot” să fie demontată. Aceasta era folosită pe scară largă de infractorii cibernetici într-o varietate de infracțiuni financiare, potrivit Reuters.
„Qakbot este una dintre cele mai de succes, persistente și notorii botnet-uri din lume”, a declarat Martin Estrada, procurorul Statelor Unite pentru Districtul Central al Californiei.
Operațiunea a implicat și Franța, Germania, Țările de Jos și Marea Britanie.
Descoperit pentru prima dată în urmă cu mai bine de un deceniu, Qakbot este răspândit în mod obișnuit prin e-mailuri rău intenționate, capcane, trimise unor victime nebănuitoare.
Cercetătorii de securitate spun că cred că rețeaua de hacking își are originea în Rusia și a atacat organizații din întreaga lume, din Germania până în Argentina.
FBI anunță că a destructurat o rețea globală de computere piratate folosite în cadrul unei scheme de fraudă majoră
FBI și agențiile europene de aplicare a legii au dezmembrat o rețea masivă de calculatoare piratate care a fost folosită pentru a sustrage sute de milioane de dolari de la victime, au anunțat marți agențiile, transmite CNN.
Departamentul de Justiție a confiscat peste 8 milioane de dolari în criptomonede de la hackeri și a eliminat codul malițios al acestora dintr-un număr nespecificat de computere infectate din SUA și din întreaga lume, potrivit anunțului, care a precizat că aproximativ 200.000 au fost infectate în SUA și 700.000 la nivel global.
Este o lovitură dată unui instrument de hacking cunoscut sub numele de Qakbot, pe care bandele de ransomware vorbitoare de limbă rusă l-au folosit pentru a provoca “daune semnificative” furnizorilor de servicii medicale și agențiilor guvernamentale din întreaga lume, a declarat Departamentul de Justiție. Departamentul a precizat că agențiile de aplicare a legii din Franța, Germania, Țările de Jos și Regatul Unit au contribuit la această operațiune.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!