Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri (14 iunie) că Ucraina este încă în primele zile în contraofensiva anunțată, dar că face progrese pe câmpul de luptă, potrivit Reuters.
Ucraina a raportat mici progrese teritoriale în timp ce încearcă să recupereze terenurile luate de ruși într-o campanie mult așteptată.
Vorbind înaintea unei întâlniri de două zile a miniștrilor apărării ai alianței de la Bruxelles, Stoltenberg a spus că NATO trebuie să facă mai mult în ceea ce privește standardizarea munițiilor și echipamentelor.
Stoltenberg spune că Ucraina are câștiguri în contraofensiva pe care a început-o, dar a abordat și subiectul aderării Suediei la NATO
El a mai spus că s-au făcut unele progrese în timpul discuţiilor din Turcia cu privire la cererea Suediei de a adera la alianţă.
În martie, Turcia a ratificat cererea Finlandei de aderare la NATO, dar încă obiectează ca Suedia să adere la alianță, la fel ca și Ungaria.
Discuții intense între Turcia și Finlanda privind aderarea Suediei la NATO
Turcia, Suedia și Finlanda se vor întâlni la sfârșitul acestei luni pentru a încerca să discute despre lucrurile care au întârziat candidatura Suediei la NATO, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce s-a întâlnit cu președintele turc Tayyip Erdogan, scrie Reuters.
În martie, Turcia a ratificat candidatura Finlandei pentru aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, dar se opune în continuare aderării Suediei la alianță, la fel ca și Ungaria.
Turcia a declarat că Stockholm adăpostește membri ai unor grupări militante pe care le consideră teroriste.
„Suedia a luat măsuri concrete semnificative pentru a răspunde preocupărilor Turciei”, a declarat Stoltenberg reporterilor, referindu-se la o modificare constituțională a Suediei și la intensificarea cooperării cu Ankara în domeniul combaterii terorismului.
Discuțiile lui Stoltenberg cu Erdogan la Istanbul au avut loc la o săptămână după ce Erdogan a câștigat alegerile.
Alegerile au coincis cu proteste la Stockholm, atât împotriva lui Erdogan, cât și a NATO, în care steagul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia, a fost proiectat pe clădirea parlamentului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!