15.5 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomePoliticăDiscuții intense între Turcia și Finlanda privind aderarea Suediei la NATO

Discuții intense între Turcia și Finlanda privind aderarea Suediei la NATO

Turcia, Suedia și Finlanda se vor întâlni la sfârșitul acestei luni pentru a încerca să discute despre lucrurile care au întârziat candidatura Suediei la NATO, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce s-a întâlnit cu președintele turc Tayyip Erdogan, scrie Reuters.

În martie, Turcia a ratificat candidatura Finlandei pentru aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, dar se opune în continuare aderării Suediei la alianță, la fel ca și Ungaria.

Turcia a declarat că Stockholm adăpostește membri ai unor grupări militante pe care le consideră teroriste.

“Suedia a luat măsuri concrete semnificative pentru a răspunde preocupărilor Turciei”, a declarat Stoltenberg reporterilor, referindu-se la o modificare constituțională a Suediei și la intensificarea cooperării cu Ankara în domeniul combaterii terorismului.

Discuțiile lui Stoltenberg cu Erdogan la Istanbul au avut loc la o săptămână după ce Erdogan a câștigat alegerile.

Alegerile au coincis cu proteste la Stockholm, atât împotriva lui Erdogan, cât și a NATO, în care steagul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia, a fost proiectat pe clădirea parlamentului.

Întrebat despre șansele Suediei de a deveni membru NATO înainte de summitul NATO de la mijlocul lunii iulie din capitala lituaniană Vilnius, Stoltenberg a spus că mai este timp.

El a spus că următoarea rundă de discuții între oficialii din Finlanda, Suedia și Turcia va avea loc în săptămâna cu 12 iunie, dar nu a precizat când. Miniștrii apărării din NATO se vor reuni la Bruxelles pe 15-16 iunie.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Controale vamale cu un scanner vechi de 17 ani! Situație halucinantă în Portul Constanța

Scannerul prezentat de inspectorul vamal funcționează aproape în ficare moment al zilei, de 17 ani. Cu ajutorul lui, vameșii verifică toate containerele în...

E bine să bei apă alcalină? Când e bună și când devine periculoasă

Se vorbeste tot mai des despre utilizarea apei alcaline in dieta obisnuita, intrucat incetineste procesul de imbatranire si previne boli cronice. E important...

Prognoza meteo actualizată | Scad temperaturile BRUSC de luni – Cum va fi vremea în octombrie

Vorbim de o scădere bruscă de temperatură, mai ales mâine, în jumătatea nordică a țării, unde valorile se vor apropia de normalul termic,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies