-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăVideoȘeful USAID oferă 250 de milioane de dolari ajutor pentru fermierii ucraineni

Șeful USAID oferă 250 de milioane de dolari ajutor pentru fermierii ucraineni

Șeful USAID (Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională), Samantha Power, a promis marți (18 iulie) o nouă finanțare de 250 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe fermierii ucraineni care se confruntă cu transporturile blocate de cereale din Marea Neagră, potrivit Reuters.

Moscova s-a retras luni (17 iulie) dintr-un acord intermediat de ONU care permitea trecerea în siguranță a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, într-o mișcare pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit-o „o lovitură pentru oamenii nevoiași de pretutindeni”.

USAID, prin șeful ei, Samantha Power, a oferit 250 milioane dolari pentru fermierii ucraineni într-o vizită la Odesa

Vorbind în portul Odesa cu viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov, Power a spus că investiția, printr-o inițiativă USAID concentrată pe sectorul agricol al Ucrainei, va avea ca scop stimularea infrastructurii agricole și extinderea altor rute de export.

UE, sprijin de 30 de milioane de euro pentru fermierii români afectați de importurile de cereale ucrainene

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat a doua tranşă de sprijin pentru cele cinci ţări afectate de comerţul cu cereale din Ucraina, României revenindu-i suma de 29,73 milioane de euro.

Potrivit Ministerului Agriculturii, România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au primit vot pozitiv din partea statelor membre pentru granturi în valoare totală de 100 milioane de euro pentru compensarea pierderilor economice cauzate de importurile de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, în cadrul Comitetului pentru organizarea comună de piaţă.

Plecând de la primul pachet în valoare de 56 de milioane de euro, aprobat în 3 aprilie, CE propune aprobarea celei de-a 2-a tranşe în valoare de 100 milioane euro pentru cele 5 state membre afectate de importurile de cereale.

În plus, CE a adoptat un nou regulament privind măsurile autonome cu valabilitate 15 septembrie a.c., care prevede interzicerea importurilor pentru principalele produse alimentare. Astfel, României îi va reveni suma de 29.730.000 euro.

Potrivit sursei citate, Bulgaria va primi 9,77 milioane euro, Ungaria 15,93 milioane euro, Polonia 39,33 milioane euro şi Slovacia 5,24 milioane euro.

Regulamentul oferă posibilitatea celor cinci ţări să adauge granturi suplimentare în procent de până la 200%, cu condiţia ca plăţile să nu distorsioneze piaţa sau să producă supra-compensaţii, iar plăţile să fie realizate până la 31 decembrie 2023.

Totodată, Comisia Europeană a precizat că pachetul de sprijin financiar ţinteşte compensarea parţială a celor mai afectaţi fermieri de importurile de cereale din Ucraina pentru cele 5 state membre vecine conflictului. Cheia de alocare a avut în vedere nivelul plăţilor directe, nivelul comerţului cu cereale şi fluctuaţiile aferente.

Măsura îşi va produce efectele după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Discrepanțe uriașe pe piața agricolă din UE: În România, un hectar de teren arabil costă de 34 de ori mai puțin decât în Malta

România s-a situat printre statele cu prețuri accesibile, cu o medie de 8.414 euro/ha Prețurile terenurilor arabile în Uniunea Europeană au înregistrat variații semnificative în...

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...
Ultima oră
Pe aceeași temă