7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăUE, sprijin de 30 de milioane de euro pentru fermierii români afectați...

UE, sprijin de 30 de milioane de euro pentru fermierii români afectați de importurile de cereale ucrainene

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat a doua tranşă de sprijin pentru cele cinci ţări afectate de comerţul cu cereale din Ucraina, României revenindu-i suma de 29,73 milioane de euro.

Potrivit Ministerului Agriculturii, România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au primit vot pozitiv din partea statelor membre pentru granturi în valoare totală de 100 milioane de euro pentru compensarea pierderilor economice cauzate de importurile de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, în cadrul Comitetului pentru organizarea comună de piaţă.

Plecând de la primul pachet în valoare de 56 de milioane de euro, aprobat în 3 aprilie, CE propune aprobarea celei de-a 2-a tranşe în valoare de 100 milioane euro pentru cele 5 state membre afectate de importurile de cereale.

În plus, CE a adoptat un nou regulament privind măsurile autonome cu valabilitate 15 septembrie a.c., care prevede interzicerea importurilor pentru principalele produse alimentare. Astfel, României îi va reveni suma de 29.730.000 euro.

Potrivit sursei citate, Bulgaria va primi 9,77 milioane euro, Ungaria 15,93 milioane euro, Polonia 39,33 milioane euro şi Slovacia 5,24 milioane euro.

Regulamentul oferă posibilitatea celor cinci ţări să adauge granturi suplimentare în procent de până la 200%, cu condiţia ca plăţile să nu distorsioneze piaţa sau să producă supra-compensaţii, iar plăţile să fie realizate până la 31 decembrie 2023.

Totodată, Comisia Europeană a precizat că pachetul de sprijin financiar ţinteşte compensarea parţială a celor mai afectaţi fermieri de importurile de cereale din Ucraina pentru cele 5 state membre vecine conflictului. Cheia de alocare a avut în vedere nivelul plăţilor directe, nivelul comerţului cu cereale şi fluctuaţiile aferente.

Măsura îşi va produce efectele după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la...

România a învins Croația cu 26-24 în preliminariile EHF Euro 2024 la handbal feminin

Lorena Ostase a marcat miercuri nouă goluri, înlocuind-o cu succes pe Crina Pintea, retrasă de la naționala de handbal feminin. România a câștigat cu...

Țările UE au blocat o lege privind lanțurile de aprovizionare

Țările Uniunii Europene, UE, au blocat miercuri o propunere de lege. Aceasta obligă marile companii din blocul comunitar să verifice dacă lanțurile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă