Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o vizită neanunțată la Kiev, a declarat joi (28 septembrie) că forțele ucrainene „câștigă treptat teren” în contraofensiva lor împotriva forțelor ruse, potrivit Reuters.
Vorbind la o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Stoltenberg a mai spus că trupele ruse luptă pentru „amăgirile imperiale” ale Moscovei.
Stoltenberg a adăugat că „împinge în mod constant” aliații NATO să ofere mai mult sprijin Ucrainei și să accelereze livrarea, „nu în ultimul rând” a sistemelor de apărare aeriană.
El a anunțat că NATO are acum contracte-cadru majore cu companii de arme, în valoare de 2,4 miliarde de euro (2,53 miliarde de dolari), pentru muniție, inclusiv 1 miliard de euro în comenzi ferme.
După ce militarii români au găsit resturi ale unor drone rusești, cinci țări NATO și Ucraina trimit nave și scafandri în Delta Dunării
România și Statele Unite organizează în comun, în Marea Neagră și în Delta Dunării, exercițiul militar multinațional denumit „Sea Breeze 23.3”, la doar câteva zile după ce, în județul Tulcea, au fost găsite resturi provenite de la cel puțin două drone rusești.
Exercițiul multinațional „Sea Breeze 23.3” este programat să se desfășoare în perioada 11-15 septembrie 2023, “în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române din Marea Neagră și Delta Dunării”, a anunțat un comunicat transmis de Statul Major al Forțelor Navale (SMFN) ale României. Potrivit SMFN, la exercițiu participă “forțe și capabilități destinate luptei împotriva dispozitivelor explozive” din Bulgaria, Franța, Marea Britanie, România, SUA, Turcia și Ucraina. Este de remarcat că Ucraina este singura țară din afara NATO care participă la acest exercițiu. Ucraina este și singura țară, dintre cele menționate, aflată în război, ceea ce înseamnă că, practic, militarii ucraineni sunt cel mai bine pregătiți dintre toți cei care participă la exercițiul din România.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!