21.7 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăVideoSalvatorii îl aduc mai la suprafață pe exploratorul american prins într-o peșteră...

Salvatorii îl aduc mai la suprafață pe exploratorul american prins într-o peșteră din Turcia

Exploratorul american de peșteri care a fost prins la 3.300 de metri sub pământ în Turcia a fost mutat mai aproape de suprafață și este de așteptat să fie salvat până marți dimineața, au declarat salvatorii, potrivit agerpres.ro.

Videoclipul, provenit de la o echipă maghiară, trimisă pentru a-l salva pe Mark Dickey, îl arată că este ridicat prin adâncurile periculoase ale cavernelor Morca.

Dickey, în vârstă de 40 de ani, se afla într-o expediție internațională de explorare, în peștera Morca din munții Taur, din provincia Mersin, când se pare că a început să aibă o sângerare gastrointestinală.

Peste 150 de salvatori din Turcia și din alte țări lucrează de zile întregi pentru a-l salva din a treia peșteră cea mai adâncă a țării.

Peșterile – pariul turistic pierdut al României

Există o cu totul altă Românie, subterană. Dar pe care nu știm s-o exploatăm turistic. Țara noastră are peste 12.000 de peșteri, dintre care 4.000, susțin speologii, pot fi deschise publicului.

Hai să vedem, mai întâi, cum se amenajează o peșteră. Iar pentru asta merită un drum până în celălalt capăt al țării, în județul Bihor, în comuna Roșia. Povestea de aici a început în 1982, într-o exploatare minieră, de bauxită, la Farcu. Minerii au dat la un moment dat, săpând galeriile de sub pământ, de peștera numită acum a Cristalelor, de la frumusețea și bogăția formațiunilor calcaroase din interior. Totul a fost salvat din uitare cu doi ani în urmă, când Primăria și Centrul de Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor au pus în practică un amplu proiect de amenajare, pentru vizitatori, a peșterii. Marea problemă a fost că mare parte din galeriile minei, care măsoară câțiva kilometri, se surpaseră. A trebuit, mai întâi, scos pământul din adâncuri. Autoritatea locală a pus la dispoziție utilaje și mână de lucru. Lucrările n-au durat mult, pentru că în august 2012 peștera a fost deschisă. Faptul că anul trecut s-au înregistrat 18.000 de vizitatori, cei mai mulți străini, nu-i de mirare. Dacă vizitați locul ăsta, vă garantez, veți rămâne absolut surprinși.

Două fete în meseria de ghid de peșteră

Din comună mergi pe un drum secundar, nu mult, până la marginea unei văi. Peisajul se schimbă cu fiecare pas, așa cum ne-au învățat Apusenii cu spectaculozitatea lor. Ajungem la o gheretă, unde ne așteaptă ghidușa. Să vă explic – peștera are doi ghizi. Două fete. Ambele cu facultate, în domenii care țin de mediu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Dănuț Coman a demisionat de la FC Hermannstadt: „Se putea mai bine…”

FC Hermannstadt a rămas fără președinte după ce Dănuţ Coman a demisionat din funcţie vineri, din cauza unor motive personale. „Dragi sibieni, pentru mine ultimii...

Elevii și profesioniștii în Drept s-au întâlnit într-un eveniment de educație juridică organizat de UNBR

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și Institutul Sportiv Român (ISR) au organizat evenimentul eFAST GAMING ȘI SPORT, care s-a desfășurat la...

Consiliul de Securitate ONU are o reuniune de urgență pe tema atacului Iranului asupra Israelului

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, în ziua de duminică, 14 aprilie 2024, în care va discuta atacul Iranului...
Ultima oră
Pe aceeași temă