Exploratorul american de peșteri care a fost prins la 3.300 de metri sub pământ în Turcia a fost mutat mai aproape de suprafață și este de așteptat să fie salvat până marți dimineața, au declarat salvatorii, potrivit agerpres.ro.
Videoclipul, provenit de la o echipă maghiară, trimisă pentru a-l salva pe Mark Dickey, îl arată că este ridicat prin adâncurile periculoase ale cavernelor Morca.
Dickey, în vârstă de 40 de ani, se afla într-o expediție internațională de explorare, în peștera Morca din munții Taur, din provincia Mersin, când se pare că a început să aibă o sângerare gastrointestinală.
Peste 150 de salvatori din Turcia și din alte țări lucrează de zile întregi pentru a-l salva din a treia peșteră cea mai adâncă a țării.
Peșterile – pariul turistic pierdut al României
Există o cu totul altă Românie, subterană. Dar pe care nu știm s-o exploatăm turistic. Țara noastră are peste 12.000 de peșteri, dintre care 4.000, susțin speologii, pot fi deschise publicului.
Hai să vedem, mai întâi, cum se amenajează o peșteră. Iar pentru asta merită un drum până în celălalt capăt al țării, în județul Bihor, în comuna Roșia. Povestea de aici a început în 1982, într-o exploatare minieră, de bauxită, la Farcu. Minerii au dat la un moment dat, săpând galeriile de sub pământ, de peștera numită acum a Cristalelor, de la frumusețea și bogăția formațiunilor calcaroase din interior. Totul a fost salvat din uitare cu doi ani în urmă, când Primăria și Centrul de Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor au pus în practică un amplu proiect de amenajare, pentru vizitatori, a peșterii. Marea problemă a fost că mare parte din galeriile minei, care măsoară câțiva kilometri, se surpaseră. A trebuit, mai întâi, scos pământul din adâncuri. Autoritatea locală a pus la dispoziție utilaje și mână de lucru. Lucrările n-au durat mult, pentru că în august 2012 peștera a fost deschisă. Faptul că anul trecut s-au înregistrat 18.000 de vizitatori, cei mai mulți străini, nu-i de mirare. Dacă vizitați locul ăsta, vă garantez, veți rămâne absolut surprinși.
Două fete în meseria de ghid de peșteră
Din comună mergi pe un drum secundar, nu mult, până la marginea unei văi. Peisajul se schimbă cu fiecare pas, așa cum ne-au învățat Apusenii cu spectaculozitatea lor. Ajungem la o gheretă, unde ne așteaptă ghidușa. Să vă explic – peștera are doi ghizi. Două fete. Ambele cu facultate, în domenii care țin de mediu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!