21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăVideoRusia eliberează 215 prizonieri ucraineni reținuți după bătălia de la Mariupol

Rusia eliberează 215 prizonieri ucraineni reținuți după bătălia de la Mariupol

Rusia a eliberat 215 prizonieri ucraineni pe care i-a luat după o bătălie prelungită pentru orașul-port Mariupol la începutul acestui an, inclusiv lideri militari de vârf, a declarat miercuri un înalt oficial de la Kiev.


Printre prizonierii eliberați se numără comandantul și comandantul adjunct al batalionului Azov care au condus o mare parte din lupte, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.


Mișcarea este neașteptată, deoarece separatiștii susținuți de ruși au declarat luna trecută că va avea loc un proces pentru personalul Azov, pe care Moscova îi descrie drept naziști.
Ucraina neagă acuzația.


Într-o declarație, Yermak a spus că printre prizonierii eliberați se numără comandantul Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko și adjunctul acestuia, Sviatoslav Palamar.


De asemenea, în libertate este Serghei Volinski, comandantul Brigăzii 36 Marină a Forțelor Armate ucrainene.

Rusia a eliberat 215 prizonieri ucraineni din cei reținuți, după bătălia de la Mariupol, printre care și liderii luptătorilor batalionului Azov


Cei trei bărbați contribuiseră la conducerea unei rezistențe îndârjite, de câteva săptămâni, de prin buncărele și tunelurile de sub uriașa fabrică de oțel din Mariupol, înainte ca ei și alte sute de luptători Azov să se predea în mai forțelor susținute de Rusia.


Yermak a spus că, în schimb, Kievul a eliberat 55 de prizonieri ruși, precum și pe Viktor Medvedchuk, liderul unui partid pro-rus interzis, care se confruntă cu acuzații de trădare.


Luna trecută, șeful administrației separatiste, susținută de ruși, din regiunea Donețk, din estul Ucrainei, a declarat că un proces pentru personalul Azov capturat va avea loc până la sfârșitul verii.
Unitatea Azov, formată în 2014 ca miliție pentru a lupta împotriva separatiștilor susținuți de ruși, neagă că este fascistă, iar Ucraina spune că a fost reformată de la originile sale naționaliste radicale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Procesul împotriva Mirror Group Newspapers: Declarația de martor a Prințului Harry distruge presa și guvernul britanic

Ducele de Sussex nu s-a putut abține de la convenționala neimplicare politică a monarhilor și a făcut mențiuni dure cu privire la starea guvernului...

UE prelungește avantajele comerciale acordate Ucrainei

Suspendarea taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome") aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea...
00:00:51

VIDEO: Cel puțin 42 de morți în urma inundațiilor care au lovit Haiti

Inundațiile provocate de ploile torențiale din Haiti s-au soldat cu cel puțin 42 de morți în ultimele două zile și alte zeci de persoane...
Ultima oră
Pe aceeași temă