7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiPutin a semnat un decret cu mai multe „corecții” mobilizării parțiale de...

Putin a semnat un decret cu mai multe „corecții” mobilizării parțiale de acum două săptămâni

Președintele rus Vladimir Putin, în comentariile televizate difuzate miercuri (5 octombrie), a declarat că a semnat un decret care face „corecții” mobilizării parțiale pe care a anunțat-o pe 21 septembrie.

Vorbind la o întâlnire cu profesorii, difuzată la televiziunea de stat, Putin a spus că decretul va amâna recrutarea pentru categorii suplimentare de studenți.

Aceasta ar include pe cei înscriși la universități private acreditate și anumiți studenți postuniversitari, potrivit Reuters.

Putin a dat un nou decret ce prevede corecții asupra mobilizării parțiale, deși peste 200000 de oameni au fost deja recrutați în armata Rusiei

Peste 200.000 de oameni au fost deja recrutați în forțele armate ale Rusiei de când președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială în urmă cu două săptămâni, a declarat marți (4 octombrie) ministrul Apărării Serghei Șoigu.

Au apărut rapoarte despre bărbați fără experiență militară sau fără vârstă de recrutare trecută care au primit documente de convocare, adăugând și mai multă indignare care a reaprins demonstrațiile anti-război ce erau latente până atunci, dar și interzise.

Zeci de mii de bărbați care încearcă să evite convocarea au fugit deja în străinătate, iar publicul rămâne îngrijorat că mobilizarea ar putea fi extinsă.

Discursul lui Putin. Rusia intră în mobilizare parțială

Autoritățile Rusiei au decis o mobilizare parțială, iar decretul privind mobilizarea parțială a fost deja semnat, anunță discursul lui Putin.

Liderul de la Kremlin a făcut acest anunț în dimineața zilei de 21 septembrie 2022. Președintele Putin a precizat că decizia de mobilizare parțială se aplică doar persoanelor care au deja statut de rezervist în Rusia. „Doar cei care sunt momentan în rezervă vor fi înrolați, și cei care servesc în armată și au anumite profesii militare”, a precizat președintele Rusiei.

Cu alte cuvinte, probabil, nu vor fi chemate sub arme persoane care nu au deloc pregătire militară.

Explicația faptului că nu s-a declarat mobilizare generală ar putea fi legată de legislație dar și de imagine. Mobilizarea generală ar fi posibilă, conform legii actuale, doar dacă se declară starea de război. Iar Kremlinul susține că Rusia nu se află în război, ci desfășoară doar o „operațiune militară specială”.

Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea, teritoriu al Ucrainei, în anul 2014. Apoi, la 24 februarie 2022, Rusia a pornit un război împotriva întregii Ucraine. Pretextul atacului a fost protejarea etnicilor ruși care trăiesc în zona de est a Ucrainei, mai ales în Donbas. „Eliberarea completă a regiunii Donbas rămâne scopul neschimbat al operațiunii militare speciale”, a subliniat președintele Rusiei în discursul din 21 septembrie.

Mobilizarea parțială în Rusia intervine în momentul în care armata ucraineană este în ofensivă. Surse occidentale afirmă că militari ruși își abandonează mașinile blindate și chiar dezertează.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Studiu despre investitorii BVB: Creștere a portofoliilor mici, dar scădere a frecvenței tranzacțiilor

Investitorii de retail din România au adoptat o abordare mai precaută în 2024, orientându-se spre acțiuni mai stabile pe fondul volatilității pieței. Potrivit studiului Market...

Franța acuză Rusia de manipularea influencerilor pentru propagandă pro-rusă

Franța a acuzat Rusia de angajarea a mii de influenceri europeni pentru a răspândi mesaje pro-ruse, inclusiv în țări precum România. Declarația a fost făcută...

Costul cozonacului de Crăciun 2024: cifre furnizate de INS

Cozonacul, fie el preparat acasă sau cumpărat din magazin, rămâne un element central pe masa de Crăciun. În magazine, prețul acestui desert începe de...
Ultima oră
Pe aceeași temă