Înghițindu-și dezamăgirea față de lipsa unui calendar de aderare la NATO, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri (12 iulie) că rezultatele summitului de la Vilnius au fost în general bune și a salutat o serie de anunțuri privind noile ajutoare militare din partea aliaților, potrivit Reuters.
Cu toate acestea, Zelenski a insistat pentru mai multe ajutoare și a spus că va ridica nevoia Ucrainei de arme cu rază lungă de acțiune, la o întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden la summit.
Ucraina a făcut eforturi pentru aderarea rapidă la NATO, în timp ce luptă împotriva invaziei ruse, declanșată în februarie 2022, și care a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat milioane.
Zelenski a denunțat marți drept „absurd” refuzul NATO de a oferi o invitație sau un calendar pentru intrarea Ucrainei în alianță. Miercuri, Statele Unite, Marea Britanie și aliații globali s-au pregătit să dea noi asigurări de securitate pentru Ucraina, menite să protejeze țara de viitoare atacuri, în timp ce Kievul se străduiește să adere la alianță.
Președintele Ucrainei spune că rezultatele summitului NATO de la Vilnius sunt bune, aducând noi acorduri bilaterale pentru țara sa
În practică, aceasta ar aduce noi acorduri bilaterale cu Kievul privind ajutorul militar și financiar, pe termen lung, pentru a menține armata și economia Ucrainei în funcțiune. G7 este format din Statele Unite, Germania, Japonia, Franța, Canada, Italia și Marea Britanie.
Zelenski a vorbit într-o zi în care urma să țină întâlniri bilaterale cu reprezentanți din Statele Unite, Canada, Germania, Marea Britanie, Japonia și Țările de Jos, în marginea celei de-a doua zile a summitului NATO de la Vilnius, pentru a-și asigura mai multe arme pentru contraofensiva sa.
Prima ședință a unui nou Consiliu NATO-Ucraina a avut loc și miercuri, un nou format menit să întărească cooperarea dintre Kiev și alianța celor 31 de națiuni.
VIDEO: Zelenski sosește la summitul NATO
Președintele ucrainean a aterizat marți (11 iulie) la Vilnius, unde liderii țărilor membre NATO, reuniți la summit, urmau să discute despre o posibilă aderare a Ucrainei la Alianță.
Kievul face presiuni pentru a i se permite rapid să intre în alianța occidentală, care să-i asigure garanții reciproce de securitate. Dar diviziunile dintre cei 31 de membri ai NATO înseamnă că nu va exista o dată sau o invitație directă pentru ca Ucraina să adere.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Kievul va primi mai mult ajutor militar și garanții de securitate, o relaxare a condițiilor formale de aderare, precum și un nou format de cooperare cu alianța, așa-numitul Consiliu NATO-Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!