Președintele înlăturat și demis din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a primit sâmbătă (3 septembrie) o reședință oficială și servicii de securitate de la guvern după ce s-a întors în țara sa din care a fugit în iulie, în timpul tulburărilor economice, au declarat doi înalți oficiali.
Fostul președinte s-a întâlnit sâmbătă mai devreme, la aeroport, cu un grup de membri ai partidului de guvernământ și parlamentari, înainte de a fi dus la reședința alocată de guvern.
Președintele Rajapaska a fugit devreme în ziua de 13 iulie, fiind apoi demis și acum revenit în Sri Lanka pe fondul unei grave crize
Rajapaksa a fugit la primele ore ale zilei de 13 iulie, după ce proteste masive au cuprins capitala Colombo, iar manifestanții, înfuriați de devastarea economică, i-au luat cu asalt reședința oficială și biroul.
A demisionat după ce a ajuns în Singapore și a călătorit ulterior în Thailanda.
Sri Lanka, care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice de la independență, a ajuns săptămâna aceasta la un acord cu Fondul Monetar Internațional pentru un împrumut de 2,9 miliarde de dolari.
Proteste de amploare în Sri lanka: Zeci de mii de oameni au luat cu asalt reședința președintelui Gotabaya Rajapaska
Poliția din Sri Lanka a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor sâmbătă (9 iulie) în capitala comercială Colombo, pentru a controla miile de oameni adunați pentru unul dintre cele mai mari marșuri antiguvernamentale din acest an în această țară afectată de criză.
Insula cu 22 de milioane de locuitori se luptă cu o lipsă severă de valută străină care a limitat importurile esențiale de combustibil, alimente și medicamente, aruncând-o în cele mai grave tulburări financiare din ultimele șapte decenii.
Mulți dau vina pentru declinul țării pe președintele Gotabaya Rajapaksa. Protestele în mare parte pașnice din martie au cerut demisia acestuia.
Sâmbătă, protestatarii au purtat steaguri negre și naționale și au strigat „Gota go home” (n.r. Gota, du-te acasă!), folosind o versiune prescurtată comună a numelui președintelui.
Ei au mărșăluit spre un cordon de securitate al poliției și al armatei care înconjoară clădirile cheie, inclusiv Casa Președintelui și Ministerul de Finanțe, în apropiere de coasta pitorească a orașului Colombo.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!