Parizienii sunt în stradă și mărșăluiesc împotriva planurilor de reformă a pensiilor din Franța, planuri inițiate de președintele Macron.
Muncitorii aflați în grevă au întrerupt livrările la rafinăriile franceze, transportul public și școlile, marți (31 ianuarie), într-a doua zi de proteste la nivel național față de planul președintelui Emmanuel Macron de a-i face pe oameni să lucreze mai mult înainte de pensionare.
Mulțimi uriașe au mărșăluit prin orașele din Franța pentru a denunța o reformă care ridică vârsta de pensionare cu doi ani la 64 de ani și care este un test al capacității lui Macron de a trece prin schimbare acum, când și-a pierdut majoritatea de lucru în parlament.
Pe rețelele feroviare funcționau doar unul din trei trenuri TGV de mare viteză și chiar mai puține trenuri locale și regionale. Serviciile de la metroul din Paris au fost aruncate în dezordine.
La Paris, defilând în spatele pancartelor pe care scria „Reforma pensiilor, este un nu” și scandând „Pensionarea la 60 de ani, ne-am luptat să o obținem, ne vom lupta pentru a o păstra”, mulți au spus că vor ieși în stradă ori de câte ori este nevoie pentru ca guvernul să dea înapoi.
Din data de 19 ianuarie s-a iești în stradă împotriva planurilor de reformă a pensiilor din Franța, guvernul făcând unele concesii
După 19 ianuarie, când peste un milion de oameni au ieșit în stradă în prima zi de grevă la nivel național, sindicatele au spus că datele inițiale de la protestele din întreaga țară au arătat o prezență mai mare la vot.
Sondajele de opinie arată că o majoritate substanțială a francezilor se opun reformei, dar Macron intenționează să-și mențină poziția. Reforma a fost „vitală” pentru a asigura viabilitatea sistemului de pensii, a spus el luni (30 ianuarie).
Guvernul a făcut unele concesii la elaborarea legislației. Inițial, Macron dorea ca vârsta de pensionare să fie stabilită la 65 de ani, în timp ce guvernul promite și o pensie minimă de 1.200 de euro pe lună.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!