6.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăVideoOameni plini de speranță votează într-un sondaj olandez. Se așteaptă câștig pentru...

Oameni plini de speranță votează într-un sondaj olandez. Se așteaptă câștig pentru extrema dreaptă

Tot mai mulți olandezi, plini de speranță, și-au exprimat părerea într-un sondaj care arată că ar putea avea câștig, la aceste alegeri, extrema dreaptă, potrivit Reuters.

Dilan Yesilgoz, liderul partidului conservator olandez Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) și liderul de extremă dreaptă al Partidului Libertății, Geert Wilders, și-au exprimat votul miercuri (22 noiembrie).

Sondajele de opinie arată că cel puțin trei partide – inclusiv extrema dreaptă – ar putea spera să ajungă pe primul loc în urma unor alegeri foarte disputate.Un sondaj ponderat, publicat în ajunul votului a arătat că PVV-ul instigator anti-islam al lui Geert Wilders este egal cu VVD-ul prim-ministrului în exercițiu Mark Rutte.

Ministrul Justiției, Dilan Yesilgoz, o imigrantă turcă, dură în politica de imigrație și succesorul lui Rutte la cârma VVD, speră să devină prima femeie prim-ministru din țară.

Niciun partid nu este pe cale să obțină mai mult de 20% din voturi, iar sondajele târzii arată că liderul laburist Frans Timmermans și Wilders au câștigat, în timp ce un număr mare de olandezi sunt încă indeciși înaintea votului, ceea ce duce la mai multe posibile scenarii.

Luptă strânsă la alegerile din Olanda. Rezultatul ar putea fi decisiv pentru aderarea României la Schengen

Olandezii îşi aleg astăzi noul parlament, cele mai recente sondaje de opinie indicând că va avea loc o luptă strânsă între principalele partide şi alianţe politice participante, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Formaţiunea liberală aflată la guvernare, Partidul Popular pentru Democraţie şi Libertate (VVD), se află aproape la egalitate cu Partidul pentru Libertate (PVV, populist), condus de Geert Wilders şi cu alianţa electorală formată din social-democraţi şi Verzi, fiecare din aceste trei urmând să obţină între 16 şi 18% din sufragii.

Candidata principală a VVD, Dilan Yesilgöz, vizează să îi succeadă colegului de partid Mark Rutte şi să devină prima femeie care ajunge la conducerea guvernului.

Potrivit sondajelor de opinie, niciun partid nu va obţine majoritatea absolută în acest scrutin şi va fi necesară o coaliţie guvernamentală din cel puţin trei partide.

De la fondarea sa în 2006, PVV nu a făcut niciodată parte dintr-o coaliţie guvernamentală. Formaţiunea lui Wilders, ce are opinii antimusulmane, a urcat substanţial în sondajele de opinie după ce partidul liberal de guvernământ VVD a afirmat că de această dată nu exclude o coaliţie cu PVV.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...

Piedone împarte apa caldă a lui Nicușor: Apă caldă la borcan!

Cristian Popescu Piedone, candidatul la funcția de primar al Capitalei, a lansat o campanie neobișnuită împotriva actualului primar, Nicușor Dan, distribuind personal apa...
Ultima oră
Pe aceeași temă