0 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăVideoHaitienii protestează împotriva criminalității și a inflației

Haitienii protestează împotriva criminalității și a inflației

Haitienii, în număr de câteva sute, au ieșit marți pe străzile din capitala țării din Caraibe, Port-au-Prince, pentru a protesta împotriva criminalității în creștere și a prețurilor de consum ce au idicat rata inflației.

Grămezi de anvelope au ars pe baricadele străzilor, în timp ce oamenii se adunau la benzinăriile de acolo, încercând să umple cu disperare ulcioare cu combustibil.

Protestele denunță costurile scumpe ale vieții, dar și faptul că prețurile combustibililor au crescut „prin manipularea burgheziei”, precum și insecuritatea, a declarat protestatarul și artistul Kebert Bastien.

Un alt protestatar fără nume a declarat pentru Reuters că cere demisia prim-ministrului Ariel Henry.

Haitienii vor stoparea criminalității, dar și a inflației ce a atins un maxim istoric pentru ultimii 10 ani din viața economică a țării

La începutul acestei luni, banca centrală din Haiti a raportat că inflația a atins un maxim în ultimii 10 ani.

În ultimele săptămâni, haitienii s-au chinuit și ei să găsească combustibil, ceea ce i-a lăsat pe unii în imposibilitatea de a lucra.

Stocurile de carburanți ale țării au scăzut, deoarece importatorii de carburanți se luptă să fie plătiți pentru subvenții care mențin prețurile la carburanți scăzute în Haiti, dar și din cauza dificultăților de a obține dolari de la banca centrală, potrivit a două surse care cunosc situația.

Economia molozului din Japonia

La 11 martie s-a împlinit un an de când Japonia a fost lovită de o triplă tragedie: un cutremur, un tsunami şi un accident nuclear. Potrivit cifrelor anunţate de către Agenţia Naţională de Poliţie a ţării, marele cutremur din Japonia de Est a lăsat în urmă 3.305 de morţi şi 15.848 de dispăruţi – cea mai mare pierdere de vieţi cauzată de o catastrofă naturală în Japonia de la al doilea război mondial. Căutările celor dispăruţi – în special pe mare – continuă şi în prezent.

Numărul de clădiri afectate de cutremur sau tsunami include 128.582 distruse complet, 243.914 parţial distruse, 281 integral sau parţial arse, 33.056 inundate (17.806 mai sus de parter), iar 674.641 cu alte tipuri de daune. Aproximativ 320.000 de oameni şi-au pierdut casele, din care mai mult de 90% continuă să trăiască în locuinţe temporare. Locul în care îşi vor putea reconstrui casele rămâne indecis.

Marele cutremur Hanshin, care a lovit vestul Japoniei în 1995, a luat 6.343 vieţi, în parte pentru că străzile întortocheate ale oraşului au împiedicat accesul rapid al angajaţilor de la serviciile de urgenţă. După cutremur, oraşul a renăscut într-o formă extrem de diferită şi mai sigur.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...
Ultima oră
Pe aceeași temă