14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăVideoHaiti declară stare de urgență pe fondul violenței

Haiti declară stare de urgență pe fondul violenței

Guvernul din Haiti a declarat stare de urgență duminică (3 martie) seara, în urma ciocnirilor violente din capitală care au afectat comunicațiile și au dus la două evadari de închisoare, potrivit Reuters.

Acest lucru s-a petrecut după ce un lider al unei mari bande încearcă să-l înlăture pe prim-ministrul Ariel Henry.

A fost impusă o oprire a accesului, cu efect imediat, pe întreg teritoriul de Vest, timp de 72 de ore.

O escaladare dramatică a violenței în capitală, în weekend, a dus la intrarea unor grupuri armate în cea mai mare închisoare din țară. Nu era clar câți deținuți erau pe fugă.

Surse apropiate instituției au spus că este probabil o majoritate „covârșitoare”.

Construit pentru a deține 700 de prizonieri, a deținut 3.687 până în februarie anul trecut, potrivit grupului de drepturi RNDDH.
Când Reuters a vizitat locația duminică, nu erau semne că acolo erau ofițeri de poliție, iar ușile principale ale închisorii au rămas deschise.

Liderul bandei Jimmy Cherizier, un fost ofițer de poliție, a cerut ca grupurile criminale să se unească și să-l răstoarne pe Henry.

El i-a avertizat pe localnici să împiedice copiii să meargă la școală pentru a „evita daunele colaterale”, deoarece violența a crescut în timp ce premierul a căutat sprijin în străinătate.

Aproape 15.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească casele în ultimele zile, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) a ONU.

Prim-ministrul Henry s-a angajat anterior să demisioneze până la începutul lunii februarie.
Mai târziu, el a spus că securitatea trebuie mai întâi restabilită pentru a asigura alegeri libere și corecte.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...

Iohannis merge la zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită în Coreea de Sud, iar în prima zi a vizitei va ajunge și la zona demilitarizată aflată...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....
Ultima oră
Pe aceeași temă