8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Groapă cu 55 de cadavre descoperită în Lyman, Ucraina

VIDEO: Groapă cu 55 de cadavre descoperită în Lyman, Ucraina

Autoritățile ucrainene au declarat marți că au exhumat cadavrele a zeci de persoane, inclusiv civili și un bebeluș de un an, pentru a determina cauza morții în urma retragerii trupelor rusești din două orașe recent eliberate din estul regiunii Donețk.

“Aceștia sunt civili locali și apărătorii noștri, militari ai forțelor armate”, a declarat guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, în timp ce lucrătorii medico-legali în costume albe se deplasau în jurul unuia dintre locurile din cimitirul din Lyman, recucerit de la forțele ruse la 1 octombrie.

El a precizat că în oraș au fost exhumate cadavrele a 55 de persoane, inclusiv civili. Biroul procurorului general a declarat că autoritățile au numărat 110 tranșee cu morminte, inclusiv unele pentru copii, în cimitirul Nova Maslyakivka.

“Cel mai tânăr are doar un an”, a precizat biroul într-o declarație pe site-ul său. “Este îngropat alături de întreaga familie”.

O păpușă se odihnea la piciorul unei cruci care marca un mormânt cu numele Yelena Kisil, născută la 18 octombrie 2019, alături de o altă cruce care marca mormântul lui Lyudmila Kisil, născută la 27 martie 2021. Ambele au murit pe 24 mai 2022, în perioada în care forțele rusești luptau pentru a cuceri Lyman.

Kyrylenko a declarat că rezultatele preliminare asupra celor 55 de cadavre exhumate au indicat că decesele au fost cauzate de “răni provocate de explozibili și proiectile, răni de glonț”.

“De asemenea, nu excludem tortura, în special în rândul victimelor civile”, a spus el. Dar numai experții medicali de la tribunal vor putea spune cu certitudine, a adăugat el.

Reuters nu a putut determina în mod independent cauzele sau momentul în care au avut loc decesele.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ciolacu, la congresul PES. Va fi ales candidatul pentru președinția Comisiei Europene

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, participă astăzi şi mâine la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), care are loc la Roma, în contextul alegerilor pentru...

Navalnîi a fost înmormântat

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit la 16 februarie la vârsta de 47 de ani într-o închisoare din regiunea arctică rusă, a fost înmormântat...

Judecătoria Mangalia, blocată de un martor care a întrebat dacă Justiția moartă din România se află în sală

Ilustrație: Marian Avramescu Un cetățean implicat într-un dosar aflat pe rol la Judecătoria Mangalia a blocat instanța cu o întrebare. Cetățeanul a întrebat onorata instanță...
Ultima oră
Pe aceeași temă