Cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite a decis vineri (2 februarie) că va examina un caz în care Kievul i-a cerut să declare că nu a comis genocid în estul Ucrainei, așa cum a susținut Rusia ca pretext pentru atacarea vecinului său mai mic, potrivit Reuters.
Curtea Internațională de Justiție a decis vineri că va examina o parte dintr-un caz introdus de Ucraina. Kievul a cerut celei mai înalte instanțe a ONU să declare că nu a comis genocid în estul Ucrainei, pe care Rusia l-a susținut drept pretext pentru a intra în război cu vecinul său.
Ucraina a adus cazul în instanță, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, la câteva zile după invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Vineri (2 februarie), judecătorii au constatat că instanța are competența de a judeca o mică parte a cazului – dacă Ucraina a comis sau nu genocid în Donețk și Lugansk, care sunt acum ocupate de Rusia.
Judecătorii au respins cererea Ucrainei de a se pronunța dacă invazia rusă a încălcat Convenția de genocid din 1948. În septembrie anul trecut, avocații Moscovei au cerut judecătorilor să închidă întregul caz, spunând că argumentele juridice ale Kievului sunt viciate și că instanța nu are jurisdicție. Vineri, judecătorii au admis unele dintre aceste obiecții.
Ar putea dura mai multe luni pentru a judeca cazul pe fond. Curtea a emis un ordin de urgență în martie 2022 prin care a ordonat Rusiei să oprească imediat operațiunile militare din Ucraina. Deși hotărârile instanței sunt definitive și obligatorii din punct de vedere juridic, aceasta nu are nicio modalitate de a le pune în aplicare și unele state, precum Rusia, le-au ignorat.
Ucraina a câștigat o mică victorie la tribunal miercuri (31 ianuarie), când judecătorii au decis că Rusia a încălcat tratatele ONU împotriva finanțării terorismului și a discriminării. Acesta a fost un caz diferit, care s-a ocupat de incidentele din 2014.
Consiliul de Securitate al ONU condamnă atacurile Rusiei asupra Ucrainei
Consiliul de Securitate al ONU, de vineri (29 decembrie), a condamnat atacurile masive ale Rusiei cu rachete și drone împotriva Ucrainei, după ce Kievul și susținătorii săi au cerut o reuniune urgentă a organismului format din 15 membri pentru a aborda atacurile, potrivit Reuters.
Rusia a atras critici aspre la Consiliul de Securitate al ONU vineri (29 decembrie) pentru lansarea de atacuri masive cu rachete și drone împotriva Ucrainei …după ce Kievul a cerut o întâlnire urgentă pentru a aborda loviturile.
Ei au ucis cel puțin 31 de civili și au rănit alți peste 160 în cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului, în februarie 2022, potrivit oficialilor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!