Armenia a declarat miercuri (14 septembrie) că există riscul ca ciocnirile sângeroase cu Azerbaidjan să devină război, cerând marilor puteri să acorde mai multă atenție unei situații grave despre care spunea că ar putea duce la un alt conflict major în fosta Uniune Sovietică.
Armenia și Azerbaidjan, care se luptă de zeci de ani pentru enclava Nagorno-Karabah, s-au acuzat reciproc că au început o serie de ciocniri la graniță care au început de-a lungul frontierei lor, seara târziu, potrivit Reuters.
Într-un interviu acordat Reuters, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Paruyr Hovhannisyan, a declarat că aproximativ 50 de soldați armeni au fost uciși până acum și trei civili răniți, deși a avertizat că ambele cifre vor crește semnificativ.
Armenia și Azerbaidjan pot ajunge la un război în toată regula dacă comunitatea internațională nu se va implica în diminuarea tensiunilor
Întrebat despre riscurile escaladării într-un război în toată regula, Hovhannisyan a spus: „Există un risc clar”.
Cu Rusia preocupată de ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina, tensiunile de lungă durată au explodat în ultimele zile în fostele republici sovietice atât din Caucaz, cât și din Asia Centrală.
„ Avem nevoie de mai multă atenție din partea comunității internaționale la ceea ce s-a întâmplat – merităm mai multă atenție”, a spus Hovhannisyan.
Blinken cere Azerbaidjanului și Armeniei să ajungă la o soluție pașnică
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, le-a telefonat marţi liderilor Azerbaidjanului şi Armeniei pentru a-i îndemna să ajungă la o rezolvare(soluție) pașnică după cele mai dure confruntări între cele două ţări vecine de la războiul din anul 2020, transmite AFP.
Aflat într-o vizită la universitatea Purdue, în Indiana, Blinken le-a declarat jurnaliştilor că le-a transmis preşedintelui azer Ilham Aliev şi premierului armean Nikol Paşinian, în discuţii separate, că acest conflict ‘nu este în interesul nimănui’.
Blinken a mai afirmat că i-a ‘îndemnat’ pe cei doi lideri ‘să facă totul pentru încetarea ostilităţilor şi revenirea la negocierile privind o pace durabilă’.
Aceste discuţii telefonice au intervenit în contextul în care Rusia a afirmat că a negociat o încetare a focului între cele două foste republici sovietice, potrivit agerpres.ro.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!