Mark Cancian, consilier principal al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale și colonel de marină american în retragere, a declarat că munițiile(bombele) cu dispersie pe care SUA le vor trimite în Ucraina nu reprezintă o armă care „schimbă jocul”, potrivit Reuters.
Statele Unite au anunțat vineri (7 iulie) că vor trimite Ucrainei muniții cu dispersie – interzise de peste 100 de țări – ca parte a unui pachet de securitate de 800 de milioane de dolari, o mișcare conform căreia Ucraina ar avea un „impact psiho-emoțional extraordinar” asupra forțelor ruse.
„ Nici o singură armă nu va produce o victorie”, a spus Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.
Bombele cu dispersie nu „schimbă jocul”, deși sunt foarte eficiente față de artileria obișnuită pentru anumite tipuri de ținte
„ Dar altfel, este că aceste muniții sunt foarte eficiente, mult mai eficiente decât artileria obișnuită împotriva anumitor tipuri de ținte”, a adăugat el.
Munițiile cu dispersie eliberează de obicei un număr mare de bombe mai mici care pot ucide fără discriminare pe o zonă largă. Cele care nu reușesc să explodeze, cunoscuți sub numele de „duds”, reprezintă un pericol timp de decenii, după încheierea unui conflict, determinând grupurile pentru drepturile omului să condamne utilizarea lor.
VIDEO: SUA va trimite bombe cu dispersie în Ucraina
Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden, a declarat că Statele Unite vor trimite Ucrainei bombe cu dispersie, interzise pe scară largă, ca parte a unui pachet de asistență în domeniul securității, o acțiune despre care Ucraina a spus că ar avea un “impact psiho-emoțional extraordinar” asupra forțelor rusești de ocupație.
Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden, a prezentat vineri argumentele pentru furnizarea de bombe cu dispersie Ucrainei, înainte de un anunț așteptat al Pentagonului.
Bombele cu dispersie sunt interzise de peste 100 de țări. Acestea eliberează de obicei un număr mare de bombe mai mici care pot ucide pe o zonă extinsă, iar cele care nu explodează reprezintă un pericol timp de zeci de ani după încheierea unui conflict.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!