Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, s-a prezentat joi (11 ianuarie) în fața unui judecător de la Curtea Supremă, prin link video, pentru a susține dreptul de acces la mai multe cărți în închisoare, potrivit Reuters.
El a spus că regulile închisorii care limitează deținuții la o singură carte odată înseamnă că cineva care a ales să aibă o Biblie sau un Coran nu poate avea nicio altă literatură religioasă sau laică, inclusiv ziare sau reviste.
Era a doua zi consecutiv când Navalnîi participase la audierile legale din colonia penitenciară arctică „Lupul polar”, una dintre cele mai dure din Rusia, la care a fost transferat luna trecută, după ce pedepsele sale cumulate au fost prelungite la peste 30 de ani.
„O carte nu este suficientă pentru mine. În mod clar îmi încalcă drepturile religioase”, a spus el. El a mai susținut că pauzele de masă sunt prea scurte.
Navalnîi a folosit frecvent astfel de audieri, în trecut, ca un mijloc de a sfida autoritățile, de a-și demonstra rezistența și de a menține o legătură cu lumea exterioară.
El și susținătorii săi spun că numeroasele acuzații împotriva lui au fost acceptate pentru a reduce la tăcere criticile sale la adresa președintelui Vladimir Putin. Kremlinul spune că este un criminal condamnat al cărui tratament este o problemă pentru sistemul penitenciar.
Mișcare neașteptată a lui Aleksei Navalnîi din închisoare
Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a lansat luni o organizaţie internaţională anti-corupţie, informează Reuters.
Potrivit canalului lui Navalnîi pe reţeaua Telegram, unde mesajele sale sunt postate prin intermediul avocaţilor care au acces la el, din consiliul noii organizaţii vor face parte fostul premier belgian Guy Verhofstadt, politologul Francis Fukuyama, jurnalista Anne Applebaum, laureată a premiului Pulitzer, precum şi soţia disidentului, Iulia Navalnîia, conform agerpres.ro.
Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a lansat o nouă fundație ce-și propune să lupte împotriva corupției
Noua Fundaţie internaţională anti-corupţie va fi “complet transparentă şi clară” şi primele sale resurse le vor constitui cei 50.000 de euro primiţi odată cu Premiul Saharov pentru libertatea de gândire decernat anul trecut lui Navalnîi de Parlamentul European.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!