15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăVideoAgenția spațială indiană a lansat un nou videoclip cu roverul Chandrayaan -3

Agenția spațială indiană a lansat un nou videoclip cu roverul Chandrayaan -3

Agenția spațială indiană a lansat vineri (25 august) un nou videoclip cu roverul „Pragyaan” din nava Chandrayaan-3, explorând și supraveghind suprafața polului sud lunar.

Sâmbătă mai devreme (26 august), prim-ministrul indian Narendra Modi a anunțat că locul unde aterizarea a atins suprafața lunii va fi cunoscut sub numele de „Shivshakti”, o referire la puterea zeului hindus, Lordul Shiva.

Nava spațială a aterizat la polul sudic neexplorat al Lunii miercuri (23 august), făcând India prima țară care a realizat această performanță la doar câteva zile după ce Luna-25 al Rusiei a eșuat într-o misiune similară.

Aterizarea ușoară, manuală, de către lander după o încercare eșuată în 2019 a stârnit jubilație și sărbătoare, pe scară largă, în cea mai populată țară din lume.

Se așteaptă ca roverul să rămână funcțional timp de două săptămâni sau o lună de zile, perioadă în care echipamentul său alimentat cu energie solară este construit pentru a rezista.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă